Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Volaverunt. Els gravats de Goya

Escoltar

Volaverunt. Els gravats de Goya

Estrena de la intervenció de l'artista Anna Dot i accions teatralitzades de la Compañía La Soledad (Marc Caellas i Esteban Feune de Colombi), propostes artístiques creades al voltant de l'obra de Goya i específicament per a l'exposició del Museu de Mataró.  

  • Volaverunt. Els gravats de Goya
  • 2022-01-29T17:30:00+01:00
  • 2022-01-29T23:59:59+01:00
  • Estrena de la intervenció de l'artista Anna Dot i accions teatralitzades de la Compañía La Soledad (Marc Caellas i Esteban Feune de Colombi), propostes artístiques creades al voltant de l'obra de Goya i específicament per a l'exposició del Museu de Mataró.  

"Volaverunt. Els gravats de Goya" ens ofereix l'oportunitat de descobrir les quatre sèries d'estampes de l'artista aragonès que atresora el Museu de Mataró: Caprichos (1797-1799), Desastres de la Guerra (1810-1815), Tauromàquia (1814-1816) i Proverbios, també anomenada Disparates (1815-1819). 

Aquesta exposició, comissariada per la crítica d’art Aina Mercader, mostra els gravats originals acompanyats de les intervencions dels artistes Irene Solà, Anna Dot, Marcos Prior i la Compañía La Soledad (formada per Marc Caellas i Esteban Feune de Colombi). Les seves propostes artístiques, creades específicament per a aquesta exposició, formen un conjunt d'aproximacions i derives a partir del treball de Goya. Un Goya que, en aquestes estampes, allunyades de la pintura per encàrrec, se sent creativament molt lliure. 

En aquesta mostra expositiva descobrim un Goya cronista, observador sagaç, que completa les seves imatges amb una prosa crítica, satírica i, a moments, desesperada. Un artista que demostra un domini excels de les tècniques del gravat i una sensibilitat que avança el camí de l'art modern. 

En aquesta ocasió, Anna Dot (Vic, 1991) presenta Hablan por la mano. L'artista es fa seva l'expressió que utilitza Martín Zapater, amic de Goya, per referir-se a ell en una carta de 1796: "Goya habla por la mano". Dot imagina que els personatges que apareixen en els gravats també fan com el pintor i parlen per les mans, a través de gestos, seguint la llengua de signes. Alguns d'aquests gestos es converteixen en ombres ampliades que emergeixen entre els gravats exposats. Potser amaguen algun missatge ocult? 

La intervenció d'Anna Dot va acompanyada de les visites teatralitzades de la Compañía La Soledad. Sota el títol No hay que dar voces i prenent com a punt de partida l'obra de l'escriptor Ivo Andric, Marc Caellas i Esteban Feune de Colombi ens fan reflexionar sobre el rol de l'artista i l'abisme que s'obre entre ell i la societat. El misteri del gravat perdut del Museu de Mataró, el número 16 de la sèrie Desastres de la Guerra, es connecta amb aquesta necessitat de l'artista d'arrencar peça per peça la vida i els somnis de l'home per a donar-los forma i fixar-los sobre el paper. 

En aquestes visites hi participa l'il·lustrador Pedro Strukelj, que dialoga en viu amb una misteriosa veu que reprodueix aquesta Goya imaginat per Andric, Feune de Colombi i Caellas. 

Activitat gratuïta. Aforament limitat a 25 persones per sessió (17.30 i 19 h)
Cal inscripció prèvia: 937 412 930 / educacultura@ajmataro.cat
Us agraïm que en el moment de la reserva indiqueu nom i telèfon de contacte

Info

  • Quan?
    29/01/2022 des de 17:30
  • Categoria

    Intervenció artística i visita teatralitzada

  • On?

    Ca l’Arenas Centre d’Art. Museu de Mataró

  • Organitzador

    Museu de Mataró - Direcció de Cultura de l’Ajuntament de Mataró

  • Afegiu l'esdeveniment al calendari
  • Lloc web extern