Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Comencen les obres del Centre d'Art Germans Arenas Clavell

Escoltar

Comencen les obres del Centre d'Art Germans Arenas Clavell

L'Ajuntament comença aquesta setmana les obres de condicionament de la casa que l'artista mataroní Jordi Arenas va deixar com a llegat a la ciutat per convertir-la en el Centre d'Art Germans Arenas Clavell.

Els treballs els executarà l'empresa Constructora i Rehabilitadora SECLA, SA, duraran aproximadament 18 mesos i tenen un pressupost de 973.336 euros.

L'immoble està situat al carrer Argentona, 64 i va ser construït el 1895 per l'arquitecte Emili Cabanyes com a habitatge familiar. Per a condicionar-lo com a equipament cultural, el Servei d'Obres de l'Ajuntament ha definit un projecte que preveu la conservació de la façana actual i dels elements nobles de la casa, però que implica la construcció d'un nou edifici, més funcional i adaptat als nous usos. Els paviments, les motllures i els elements de decoració originals que tenen interès artístic es retiraran abans de l'enderroc de l'actual finca i, un cop aconseguit el nou edifici, es tornaran a col·locar per a que els usuaris els puguin veure.

El Centre d'Art Germans Arenas Clavell forma part del Pla d'Equipaments Culturals de Mataró i la iniciativa de construir-lo rau en el compromís adquirit pel Ple de l'Ajuntament, el 7 de març del 2002, quan es va acceptar el llegat de l'artista mataroní i es va decidir que la casa es destinaria a museu i a altres activitats culturals de la ciutat.

Descripció de les obres

El projecte d'obres es va definir tenint en compte el pla d'usos descrit pel Patronat Municipal de Cultura, els paràmetres urbanístics del Pla General d'Ordenació Urbanística de Mataró, i el Pla Especial del Patrimoni Arquitectònic de Mataró, donat que part de la casa està catalogada.

Bàsicament, els treballs consistiran en una ampliació de la planta baixa i en la construcció de dues plantes superiors i l'habilitació d'una planta en soterrani. En total, l'equipament tindrà 705,45 m2 distribuïts de la següent manera:

PLANTA BAIXA. 173,65 m2 de superfície útil.

Hi haurà l'accés principal, el vestíbul, l'ascensor i les escales, dos lavabos, un punt d'informació, 4 sales d'exposicions d'entre 15 i 38 m2, un magatzem i l'accés al pati de darrera, que té capacitat per a unes 100 persones.

PLANTA PRIMERA 173,80 m2 de superfície útil

Gairebé tota la planta serà una gran sala d'exposicions de prop de 150 m2. També hi hauran dos lavabos i els corresponents espais per a vestíbul, l'ascensor i les escales.

PLANTA SEGONA 170,10 m2 de superfície útil.

La major part d'aquesta planta serà l'arxiu fons d'art (116 m2) i a una sala de consulta o taller (29,20 m2). La resta de l'espai l'ocuparan serveis (un sanitari, una petita habitació per neteja€) i el vestíbul amb les escales i l'ascensor.

PLANTA SOTERRANI. 187,90 m2 de superfície útil.

La superfície del soterrani es dividirà bàsicament en dos: un espai de 84 m2 es convertirà en una sala polivalent i un altre de 83,5m2 que es destinarà a magatzem. Des d'aquesta planta, en la qual també hi ha els corresponents vestíbul i zona d'escales i ascensor, és possible també sortir al pati exterior a través d'unes escales.