Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

El Museu de Mataró acull l'exposició "Quan Catalunya cavalcava damunt les ones"

Escoltar

El Museu de Mataró acull l'exposició "Quan Catalunya cavalcava damunt les ones"

El Museu de Mataró acollirà a partir de divendres 14 de novembre l'exposició "Quan Catalunya cavalcava damunt les ones", una mostra sobre el Consolat de Mar i el Llibre del Consolat de Mar. L'exposició, que es podrà veure fins al 14 de desembre, està organitzada per la Cambra de Comerç de Barcelona, el Patronat Municipal de Cultura i el Museu de Mataró.

L'exposició té com objectiu explicar per una banda què van ser els consolats de mar: els seus orígens i les seves funcions i, per l'altra, què és el Llibre del Consolat de Mar: el seu contingut i els elements que l'integren a més de donar a conèixer les diverses edicions que se n'han fet.

"Quan Catalunya cavalcava damunt les ones"

L'exposició consta de 7 plafons explicatius i 18 vitrines (amb 44 peces) i es divideix en tres àmbits:

. Els consolats de mar: precedents, creació i les seves funcions.

. L'ambient, la cartografia i les naus.

. El Llibre del Consolat de Mar: procés de formació, textos que l'integren, difusió i estudis sobre el llibre.

La mostra està formada per 23 documents originals o reproduccions de l'època medieval; 2 cartes nàutiques; 17 edicions de diverses èpoques del Llibre del Consolat de Mar i estudis sobre el llibre i 2 peces relacionades amb el món nàutic medieval. Una d'aquestes peces és una reproducció de l'exvot del segle XV de la Coca de Mataró.

A part de poder visitar l'exposició al Museu de Mataró també s'hi podrà accedir a través d'internet a l'adreça www.cambrabcn.es/consolatdemar. L'exposició virtual consta dels mateixos àmbits i també s'hi podran consultar els textos, visionar les imatges de les peces exposades i accedir a les requestes de les peces.

El material de l'exposició forma part del fons bibliogràfic de l'arxiu històric de la Cambra de Comerç i al suport documental ofert per l'Arxiu de la Corona d'Aragó i el Museu Marítim de Barcelona i a la col.laboració del Museu de Mataró.

Consolat de Mar i el Llibre del Consolat de Mar

El Consolat de Mar és una institució que va néixer per derimir els plets entre mercaders i homes de mar en el moment en què Barcelona era un dels emporis comercials de la Mediterrània i quedava palès el poder marítim de la Corona catalanoaragonesa.

La compilació dels textos i les lleis del conjunt de costums de mar que van consolidar la base jurídica de l'actuació dels consolats van acabar constituint l'anomenat Llibre del Consolat de Mar.

També es va crear el Consell de la Mercaderia o de la Llotja que exercia les funcions corporatives, hereva d'aquest consell n'és la Cambra de Comerç.