Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

El Ple debat una proposta que reclama un nou Estatut per Catalunya

Escoltar

El Ple debat una proposta que reclama un nou Estatut per Catalunya

Els grups municipals del PSC, ICV-EUA, ERC i CIU debatran en el Ple d'avui dijous, 4 de setembre, una proposta de resolució per a un nou Estatut Nacional de Catalunya.

La resolució entén que després de 24 anys de la constitució de l'Estatut de Sau, es veu necessari adaptar l'exercici de l'autogovern a les condicions socioeconòmiques, tecnològiques i culturals del segle XXI. El marc de relació entre els pobles és dinàmic i cada cop més les relacions entre pobles són mes plurals i diversificades. És així com es pot garantir a la ciutadania la resolució eficient i eficaç de les seves necessitats, plantejant una relació entre iguals i responent a les noves demandes que es plantegen.

Davant d'aquesta situació, el món municipalista manifesta el seu suport a l'inici d'un nou procés estatuent, que s'ha de fer amb el màxim de representació política i de consens, i que s'ha d'establir el marc institucional que haurà de regir a Catalunya en l'Estat espanyol i el sistema polític que vulgui dotar-se lliurement el poble català en el futur.

El text de la proposta és el següent:

1) Promoure des de l'Ajuntament de Mataró, l'establiment d'un nou marc de relacions amb l'Estat, que garanteixi la preservació de la identitat catalana, impulsant el nou Estatut de Catalunya, tenint en compte que aquesta acció és l'expressió del dret col·lectiu a l'autogovern i que no suposa cap renúncia en un procés obert i respectuós amb la voluntat popular per tal d'ampliar l'autogovern de Catalunya obtenint més capacitat de decisió i actuació en totes aquelles matèries que siguin bàsiques per al progrés i la qualitat de vida dels catalans i catalanes.

2) Lamentar que els treballs desenvolupats en aquesta direcció pel Parlament de Catalunya no han conduït a l'aprovació d'un nou text estatutari en la present legislatura.

3) Instar el Govern de la Generalitat, el Parlament de Catalunya i totes les forces polítiques catalanes a què iniciïn el procediment d'un nou text estatutari per la via del màxim consens possible i amb un procés participatiu, que reflecteixi les legítimes aspiracions d'obtenir un més alt grau d'autogovern.

4) Exigir que aquest nou Estatut garanteixi el reconeixement de Catalunya com a nació, el seu desenvolupament futur, l'articulació d'un nou marc competencial i de relacions entre Catalunya i Espanya, i un millor finançament per desenvolupar de manera eficaç l'acció de govern, en totes aquelles qüestions que afectin de manera directa la qualitat de vida i el progrés dels ciutadans i ciutadanes de Catalunya.

5) Demanar que es potenciï a través del nou Estatut el paper dels municipis en la configuració i construcció del futur de Catalunya.