Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

La XXV Mostra de Cinema comença demà amb la preestrena d'"Uzak" (Lejano)

Escoltar

La XXV Mostra de Cinema comença demà amb la preestrena d'"Uzak" (Lejano)

El film turc "Uzak" (Lejano) dóna demà el tret de sortida de la XXV Mostra de Cinema de Mataró i VII Mostra de Curtmetratges, que se celebrarà fins el 9 de novembre al Teatre Monumental (La Riera, 169). La projecció tindrà lloc durant l'acte de presentació de la mostra, previst per les 21.30 hores.

La pel.lícula,dirigida per Nuri Bilge Ceylan, és una de les cinc preestrenes previstes en la programació del certamen, que inclou la projecció de 22 films i 19 curts.

Sinopsi

Mahmut és un fotògraf que viu obsessionat perquè la seva vida s'allunya, cada cop més, dels seus ideals. Per uns dies es veu obligat a acollir, a casa seva a Istambul, a Yusuf, un jove cosí seu procedent de l'interior de Turquia. Yusuf ha abandonat el seu poble per cercar feina al port, com a mariner. El seu somni és poder viatjar a l'estranger, fet pel qual admira el seu cosí, que (amb la seva càmera) ha vitjat molt. La vida en comú crearà molts conflictes entre tots dos protagonistes.

Reconeixements de la crítica : Cannes i Sant Sebastià

"Uzak" va ser presentada a la darrera edició del Festival de Cinema de Cannes i va obtenir una bona acollida per part de la crítica. El film va rebre el primer premi del jurat i un premi exaequo als dos protagonistes, interpretats per actors no professionals. Malauradament un d'ells, Mehmet Emin Toprak, no el va poder recollir perquè va morir poc abans en un accident de cotxe.

Per altra banda, l'Associació Internacional del Premsa Cinematogràfica va decidir atorgar-li el seu principal guardó, el premi Fipresci, durant el Festival de Cinema de Sant Sebastià 2003. Aquest premi, creat l'any 1999, intenta potenciar el cinema més arriscat, original i personal i, alhora, permet la distribució comercial internacional del film.

Una insòlita estampa hivernal d'Istambul coberta per la neu €i on sembla que el temps s'ha aturat- és l'escenari d'aquest film realitzat pel fotògraf, guionista i director de cinema Nuri Bilge Ceylan. El protagonista de la pel·lícula és un fotògraf notablement desencantat de la vida que ha renunciat als seus somnis. Llargues seqüències amb eloqüents silencis ens parlen d'un home que està cansat de viure i que ja no vol fer cap esforç per comunicar-se.

El rerefons d'"Uzak" parla també d'una Turquia en lluita per superar els seus conflictes interns però que aspira a ser europea. L'atur, la necessitat i el desànim general de la població planejen també per una pel·lícula que, malgrat tot, està més interessada en l'individu i el seu malestar metafísic. El rigor, el lirisme i la sensibilitat de Nuri Bilge Ceylan a "Uzak" el converteixen en un digne successor de Tarkovski, Angelopoulos o Sokurov.

Fitxa tècnica

Director

Nuri Bilge Ceylan

Producció

Nuri Bilge Ceylan

Guió

Nuri Bilge Ceylan

Intèrprets

Muzaffer Özdemir (Mahmut)

Emin Toprak (Yusuf)

Zuhal Gencer Erkaya (Nazan)

Nazan Kirilmis (Amant)

Ebru Ceylan (Noia)

Fotografia

Nuri Bilge Ceylan

Disseny de producció

Ebru Yapici

Muntatge

Ayhan Ergürsel

Durada

110'

 

El director

Nuri Bilge Ceylan (Istambul, Turquia, 1959) es va graduar al Departament d'Ingenyieria de la Universitat del Bòsfor. A continuació va estudiar direcció cinematogràfica a la Universitat Mimar Sinan d'Istambul. Va iniciar la seva trajectòria al cinema dirigint curtmetratges. Uzak, la seva tercera pel·lícula, li ha permès fer-se conèixer internacionalment.

Filmografia

1995 Koza (Cocoon) (Curt)

1998 Kasaba (The Small Town)

1999 Mayis Sitintisi (Clouds of May)

2002 Uzak/Lejano

"Lejano" de Nuri Bilge Ceylan