Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Mataró Bus controla la flota per satèl·lit per millorar les incidències i la puntualitat

Escoltar

Mataró Bus controla la flota per satèl·lit per millorar les incidències i la puntualitat

El transport públic Mataró Bus ha posat en marxa un nou sistema de control i seguiment de la flota d'autobusos a través de l'aplicació de les noves tecnologies destinat a millorar la qualitat del servei adreçat als ciutadans.

El nou sistema s'anomena Sistema d'Ajut a l'Explotació (SAE) i consisteix bàsicament en l'aplicació d'un receptor GPS a cada un dels autobusos amb l'objectiu de saber el posicionament en temps real de cada un dels vehicles a partir d'un ordinador central situat a les cotxeres de Mataró Bus.

La central receptora obté informació acurada de les freqüències de pas de cada vehicle i també de les incidències (endarreriments o avenços) que es produeixin en els recorreguts, de manera que l'empresa concessionària del servei pot gestionar millor la programació dels horaris i donar resposta àgil a les incidències associades a través del contacte amb els conductors per ones hertzianes. En definitiva, la millora en el sistema de gestió repercuteix en una millora en els horaris i en la puntualitat.

El cost de l'aplicació del SAE, en la versió més moderna que existeix en el mercat, és d'1,5 milions d'euros.

Aquest és el tercer servei municipal que aplica aquest tipus de tecnologia GPS: l'any 1998 el va implantar en els camions que realitzen la recollida de la brossa i el 1999 en els vehicles de la Policia Local.

Com funciona

Gràcies al GPS (Global Positioning System), que està format per una constel.lació de 27 satèl.lits artificials, es pot arribar a determinar la localització física dels autobusos. Tots els busos porten un processador equipat amb un receptor GPS, que indica constantment la seva posició i situació d'avançament o retard respecte de l'horari previst i que comunica al Centre de Control per ones de ràdio. Totes les dades resten registrades a l'ordinador central per al seu posterior anàlisi. Una consulta de tota la flota en servei es pot fer en menys de 20 segons.

Funcions del SAE

- Localització constant dels autobusos que estan en funcionament.

- Control de la puntualitat dels vehicles

- Emmagatzematge de tot tipus d'informació que serà útil per a corregir, posteriorment, les petites imperfeccions o variacions que puguin aparèixer en els temps o els horaris, degudes a qualsevol motiu.

Quines millores aporta al servei de Mataró Bus?

- Major control del temps

- Poder ajustar, encara més, la puntualitat.

- Permet localitzar en cada moment cadascuna de les unitats de la flota

- Detectar avaries o anomalies en el moment en que es produeixen

- Reaccionar amb més rapidesa per a suplir -per exemple- una unitat que s'avaria en ple recorregut.