Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Mataró s'adhereix per segon any consecutiu a la Setmana Europea de la Mobilitat Sostenible i Segura

Escoltar

Mataró s'adhereix per segon any consecutiu a la Setmana Europea de la Mobilitat Sostenible i Segura

El pròxim 22 de setembre, Mataró celebrarà el Dia Europeu Sense Cotxes i, per segon any consecutiu, l'Ajuntament s'ha adherit a la Setmana de la Mobilitat Sostenible i Segura, que tindrà lloc entre el 22 i els 28 de setembre. Mataró serà una de les prop de 1.000 ciutats europees que hi participen en la conscienciació de l'opinió pública sobre la necessitat d'una nova mobilitat urbana, que eviti els efectes negatius per l'ús inadequat del cotxe a la ciutat.

El Dia Sense Cotxes tindrà lloc enguany un dilluns, dia laborable, de manera que està previst que l'impacte sobre la vida de la ciutat sigui més gran que en la darrera edició.

A banda de la limitació del trànsit de vehicles als carrers del centre de la ciutat, diferents departaments i organismes de l'Ajuntament, coordinats per la regidoria de Ciutat Sostenible ha programat un seguit d'actes de conscienciació i sensibilització en col·laboració.

Les afectacions al trànsit

El dilluns dia 22, entre les 8 i les 20 hores, està previst tallar la circulació dels següents carrers del centre: Sant Josep, Amàlia, Santa Teresa, Santa Marta, Muralla de Sant Llorenç, Muralla del Tigre, La Riera (entre plaça Santa Anna i la Muralla de la Presó), Nou, plaça de Santa Maria, Barcelona, d'en Pujol, d'en Moles, Baixada de Santa Anna, Bonaire, Baixada de les Espenyes, Can Xammar, Na Pau, Sant Cristòfor, Santa Maria, Sant Simó, Baixada de Sant Feliu de la Penya, El Carreró, d'en Palau, plaça de l'Ajuntament i plaça Gran. Per altra banda, el carrer Rosselló de Cerdanyola (entre els carrers de Montcada i Mallorca) també estarà tallat al trànsit. Les operacions de càrrega i descàrrega s'hauran de realitzar entre les 8 i les 10 del matí.

Aquest dia es recomana als ciutadans que realitzin els seus desplaçaments a peu, amb bicicleta o amb transport públic. En aquest sentit, Mataró Bus té previst fer una campanya especial de promoció en la qual regalarà vals equivalents a tiquets gratuïts per viatjar en autobús. Per a aquelles persones que es vegin obligades a fer servir el vehicle privat, l'Ajuntament recorda que poden fer servir els aparcaments gratuïts en superfície que hi ha a la ciutat i també els pàrquings subterranis de pagament.

En els propers dies es difondrà a través de les Oficines d'Atenció Ciutadana, i el mateix dia 22 en els punts d'informació en les entrades i sortides de la ciutat, un díptic amb un plànol on estan indicades les illes de vianants i es recordarà els aparcaments existents a la ciutat.

L'avaluació de la jornada

Per analitzar l'impacte de la jornada, està previst realitzar controls d'aforaments de vehicles i usuaris del transport públic, i mesuraments del nivell de soroll a diferents punts de la ciutat, que es podran comparar amb les dades recopil·lades una setmana abans amb l'objectiu de tenir indicatius específics per avaluar la disminució del trànsit i els seus beneficis ambientals. Qualsevol ciutadà podrà accedir a les dades i veure com evoluciona la jornada sense cotxes a través del web municipal, on es crearà un espai específic amb tota la informació actualizada tres cops al dia (matí, migdia i vespre).

El programa d'actes de tota la setmana

Dilluns 22

-Exposició de fotografies sobre Educació Viària, Prevenció i Civisme

Plaça Santa Anna. De 9 a 14 hores.

-Espectacle infantil "Traspatràs". Per a escolars de 3r de primària.

Plaça Santa Anna. 10.30 hores. Inscripció prèvia.

-5 punts d'informació amb educadors ambientals.

Via Europa, plaça d'Isla Cristina, plaça de les Tereses, ronda Cervantes i Avinguda Lluís Companys.

Dimarts 23

-Tallers d'acústica per a escolars. Sessions de 45 minuts sobre la problemàtica de la contaminació sonora adreçat a estudiants d'entre 12 i 16 anys.

Escola Universitària Politècnica de Mataró. De 9.30 a 13 hores. Inscripció prèvia.

-Passejada per la ciutat per a la gent gran. Inclou un piscolabis i la visita a un mitjà de comunicació (El Punt o Capgròs). Inscripció prèvia.

Punt de trobada: plaça Granollers. 9.15 hores.

Dimecres 24

-Espectacle sobre educació viària "Passem-ho bé" del Mag Selvin. Fomenta la participació dels més petits amb trucs de màgia i situacions divertides.

Parc de Cerdanyola. 15.30 hores.

Dijous 25

-Tallers d'acústica per a escolars. Sessions de 45 minuts sobre la problemàtica de la contaminació sonora adreçat a estudiants d'entre 12 i 16 anys.

Escola Universitària Politècnica de Mataró. De 9.30 a 13 hores. Inscripció prèvia.

Divendres 26

-Tallers d'acústica per a escolars. Sessions de 45 minuts sobre la problemàtica de la contaminació sonora adreçat a estudiants d'entre 12 i 16 anys.

Escola Universitària Politècnica de Mataró. De 9.30 a 13 hores. Inscripció prèvia.

Diumenge 28

-Circuit guiat i accessible pel centre històric. Recorregut comentat, d'aproximadament una hora, pel centre històric.

Punt de trobada: Museu de Mataró. 13 hores.

La Federació d'Associacions de Veïns també s'adhereix a la celebració i convoca el Primer concurs fotogràfic "A peu per Mataró, un aventura urbana". Les bases es poden recollir a la seu de l'entitat (c. Nàpols 18 A, de 18h. a 21h) i estaran disponibles properament al web de l'Ajuntament.

Accions perdurables

L'Ajuntament està impulsant durant l'any 2003 un seguit d'accions destinades a millorar la mobilitat a la ciutat que no tenen un caràcter puntual, sinó que perduren en el temps. Entre les més destacades hi ha:

-Recuperació d'espais per a vianants i disminució de l'estacionament als carrers: Baixa de les Espenyes, d'en Xammar, Sant Cristòfor, Sant Francesc d'Assís.

-Posada en marxa d'un nou aparcament subterrani amb 290 places al Camí de la Geganta.

-Conversió en carrer de vianants i pavimentació a un sol nivell del passatge de Garcia Oliver i del carrer de la Font.

-Asfaltatge i condicionament d'un solar d'aparcament lliure a la ronda Cervantes.

-Ampliació i renovació de voreres a l'avinguda de Puig i Cadafalch.

-Entrada en servei del Centre de Serveis Logístics de Les Hortes del Camí Ral.

-Instal·lació de 4 mòduls d'aparcaments per a 8 bicicletes a La Riera.

-Nova parada d'autobusos per serveis discrecionals, per facilitar les sortides puntuals a la ronda Mossèn Jacint Verdaguer/ Avinguda Corregiment.

-Ampliació del servei del Bus Platja.

-Utilització del biodiesel a la flota del Mataró Bus.

-Instal·lació del nou Sistema d'Ajuda a l'Explotació per millorar la puntualitat del Mataró Bus.

-Creació de passos de ressalt a la ronda Prim, la ronda Alfons XII, a la Ronda O'Donnell, i al carrer Irlanda.

-Pla de renovació de les pilones i protecció de les voreres al carrer Unió, Sant Pelegrí, al passatge Andorra, de l'Esplanada, Pasqual Madoz, del Carme, de Catalunya, de la Creu d'en Fins, ronda de Bellavista, Onofre Arnau, i Montalt.

-Informació de l'estat del trànsit i dels anuncis per compartir cotxe al web municipal.

-Renovació de la senyalització vertical i horitzontal i verificació dels punts negres de trànsit.