Els alumnes de la TecnoEscola fan 11.600 hores de pràctiques en el seu primer any de funcionament
L'escola taller "TecnoEscola Mataró: les TIC per a tothom" ha complert un any. Al llarg d'aquest temps s'han estat formant 32 joves en tres especialitats diferents, tant amb formació teòrica com amb treball pràctic desenvolupat en les 24 entitats col.laboradores del projecte. El projecte s'emmarca dins del Pacte Local per a l'Ocupació a Mataró i l'Institut Municipal de Promoció Econòmica (IMPEM) és l'encarregat de gestionar-lo. El Departament de Treball, Indústria i Turisme de la Generalitat de Catalunya, el Fons Social Europeu i el propi IMPEM financen el projecte.
TecnoEscola té com a objectius fer que les Tecnologies de la Informació i la Comunicació (TIC) arribin a tots els ciutadans i entitats de Mataró, d'una banda, i de l'altra, formar alumnes-treballadors en ocupacions de l'àmbit de les TIC. D'aquesta manera, se'ls capacitarà professionalment per tal d'afavorir la seva posterior inserció laboral en aquest sector, ja sigui per compte de les empreses del sector que treballen a la ciutat o per compte propi creant la seva empresa.
Concretament, les especialitats que s'estan impartint són les de Tècnic en disseny multimèdia i dinamització de les TIC, Tècnic en sistemes microinformàtics i Instal·ladors d'equips i sistemes de comunicació.
En total, els 32 alumnes-treballadors de la TecnoEscola han treballat per 24 entitats de la ciutat un total d'11.600 hores, en les quals han format a 1.180 persones en l'àmbit de les TIC, dins d'un total de 241 cursos i tallers, han atès 1.066 usuaris dels espais amb accés lliure a les TIC, han reparat, revisat o instal·lat 604 ordinadors, i han instal·lat 4.500 m de cable de xarxa.
Formació teòrico-pràctica
Els 32 alumnes-treballadors d'entre 16 i 25 anys que estan cursant aquesta formació ja han realitzat més de 725 hores de la seva formació específica programada, i encara els queden 300 hores teòriques més que rebran els propers 12 mesos. Aquestes hores de formació es combinen amb el treball pràctic que els alumnes duen a terme des del passat mes de gener, atenent les necessitats informàtiques de les 24 entitats associatives i municipals col·laboradores del projecte.
Els 8 alumnes-treballadors del grup d'Instal·lació de xarxes han emprat 2.700 hores en l'instal·lació de xarxes noves a 7 entitats i 1.100 hores en feines de millora d'instal·lacions, configuracions i manteniment de les xarxes en altres 7 entitats. Un total de 3.800 hores de treball, en què han utilitzat uns 4.500 metres de cable de xarxa i han connectat més de 325 ordinadors.
Els alumnes-treballadors de l'especialitat de Tècnic microinformàtic, també 8, han treballat amb 279 equips informàtics de 22 entitats fent feines de reparació, ampliació i manteniment de maquinària durant 1.300 hores i han emprat altres 1.400 hores en instal·lacions i manteniment de sistemes operatius i programari. A més, han fet un inventari exhaustiu dels equipaments públics i amb accés a Internet gratuït que els ha ocupat durant 500 hores. En total, 3.200 hores de treball.
Els 2 grups d'alumnes-treballadors de l'especialitat de Tècnic en disseny multimèdia i dinamitzador de les TIC han realitzat 4.600 hores de treball pràctic en dues vessants.
Per una banda, han dedicat 340 hores a impartir 175 tallers d'alfabetització informàtica destinats a la ciutadania en general, com ara els del programa "Posa't al dia" de TecnoCampusMataró o els cursets de la "2a Setmana de les Noves Tecnologies", pels quals han passat 732 persones.
Per una altra banda, han dut a terme accions adreçades directament a 18 entitats:
- han impartit 66 cursos i tallers d'alfabetització informàtica o Internet en els quals s'ha atès a 488 usuaris d'aquestes entitats, i en els quals han emprat 860 hores;
- han fet activitats de dinamització d'espais d'accés lliure a Internet com ara casals de gent gran, serveis d'iniciatives juvenils, el punt Òmnia de Molins o el suport al Club de feina de l'IMPEM, on han participat 1.066 usuaris, durant 740 hores;
- han dissenyat i creat pàgines web, així com la redacció de continguts, la creació de presentacions en Power Point i bases de dades i el suport en la creació d'una revista de barri, durant 860 hores; i
A la preparació de totes aquestes activitats s'hi ha dedicat més de 1.800 hores a la mateixa seu de la TecnoEscola.
Associacions que col·laboren amb el projecte de TecnoEscola
· AMPA CEIP Cirera
· AMPA CEIP Germanes Bertomeu
· AMPA IES Thos i Codina
· Associació Catalana de Folklore
· Associació de Veins de Molins
· Associació del Foment Mataroní
· Associació GIMM € Grup d'Invàlids de Mataró i Maresme
· Associació Llar Santa Maria Assumpta
· Càritas Interparroquial Mataró
· Casal de la Gent Gran de Cirera
· Casal de la Gent Gran del Parc
· Centre de Formació i Prevenció
· Centre de Sords
· Escola Universitària Politècnica de Mataró
· Federació d'Associacions de Veïns de Mataró
· Fundació el Maresme
· Fundació GIMM
· Fundació TecnoCampus
· GENTIC. Grup d'Empreses de Noves Tecnologies de la Informació i la Comunicació de Mataró i Maresme
· Institut Municipal d'Educació
· Jama Kafo
· Moviment Educatiu del maresme
· Servei de Joventut
· Servei de Participació Ciutadana.