Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

L'Ajuntament actua contra els estornells de la Rambla per reduir les molèsties a veïns i vianants

Escoltar

L'Ajuntament actua contra els estornells de la Rambla per reduir les molèsties a veïns i vianants

La presència d'estornells a la Rambla de Mataró s'ha reduït des que l'Ajuntament va decidir contractar, el mes de setembre passat, un sistema d'emissions bioacústiques per tal de foragitar-los. Es calcula que abans de l'aplicació d'aquest sistema hi havia més de 3.000 estornells en aquest passeig, mentre que ara són menys de 100.

El passat mes de setembre el Servei de Benestar Social de l'Ajuntament va contractar els serveis de l'empresa Bioacústic SL per solucionar els problemes que ocasionava la presència massiva d'estornells a la Rambla. El principal problema que generen aquests ocells són els seus excrements.

Aquests ocells, a més, foragiten els pardals que habiten normalment als arbres de la Rambla, ja que són més grans i més agressius. Els pardals, per la seva banda, no causen tanta molèstia als veïns.

El sistema emprat per l'empresa Bioacústic SL per foragitar aquests estornells consisteix en la instal·lació d'unes estacions que emeten sons que imiten la crida d'alarma d'aquestes aus. Quan els ocells senten la crida d'alarma, la identifiquen amb algun perill i fugen. En concret, es van instal·lar 3 equips emissors i 16 altaveus repartits per tota la Rambla.

Aquest sistema és molt útil per foragitar els estornells, d'una banda perquè el so que emeten, un xiulet llarg i sostingut, és fàcilment identificable, i d'altra banda perquè quan aquests animals marxen d'un lloc, volen a molts quilòmetres de distància. Els estornells s'havien instal·lat a Mataró durant la seva migració cap al sud i és possible que si l'Ajuntament no hagués actuat hi haguessin estat durant tota la temporada d'hivern, ja que les temperatures aquí no refresquen tant com a l'interior del continent.

El sistema d'emissions bioacústiques no afecta la presència de pardals, ja que els xiscles d'aquestes aus són diferents als dels estornells.