Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

L'Ajuntament aprova una moció sobre la declaració d'impacte ambiental del transvasament de l'Ebre

Escoltar

L'Ajuntament aprova una moció sobre la declaració d'impacte ambiental del transvasament de l'Ebre

El Ple d'ahir dijous va aprovar la moció formulada pel grup municipal ICV-EUA sobre la declaració d'impacte ambiental del transvasament del riu Ebre del Ministerio de Medio Ambiente.

A l'Ajuntament de Mataró li correspon com a ens local les competències relatives a l'abastament d'aigua potable, el clavegueram i el control sanitari de les aigües residuals. Així, la proposta del transvasament d'aigua del riu Ebre cap a les terres al voltant de Barcelona posa en entredit la política d'estalvi i consum racional de l'aigua endegada pel consistori.

La moció posa de manifest que el principal efecte del projecte aprovat per Ministerio de Medio Ambiente és la detracció d'un cabal anual de 1.050 Hm3 d'aigua del riu Ebre a l'alçada de Tortosa per transvasar-la fins a uns 742 km direcció sud i 172 km direcció nord. Segons la moció aquesta proposta atempta contra els principis de sostenibilitat, aprofitament racional, equilibrat i equitatiu que permetin garantir a llarg termini la disponibilitat del recurs. El principal element de perjudici si es pren aquesta solució seria el Delta de l'Ebre.

La declaració d'impacte ambiental del Ministerio de Medio Ambiente, entre d'altres, nega que el Pla Hidrològic Nacional tingui algun efecte negatiu sobre l'enfonsament gradual del Delte i la regressió costanera i que a més no es pensen avaluar aquests dos aspectes.

El document conclou:

. Totes les actuacions derivades de la Llei que atemptin als principis de solidaritat, sostenibilitat i racionalitat econòmica no poden ser efectuades.

. El transvasament és una última solució a d'altres elements de gestió previs a optimitzar.

. Tampoc són viables els transvasaments de l'Ebre si no es donen unes condicions prèvies.

Així, el Ple va aprovar adherir-se a les propostes i resolucions que presenti l'Ajuntament de Tortosa sobre el tema en qüestió.