Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

L'Ajuntament crea el Pla Integral de la Gent Gran que agruparà i impulsarà totes les accions i serveis adreçats a aquest col.lectiu

Escoltar

L'Ajuntament crea el Pla Integral de la Gent Gran que agruparà i impulsarà totes les accions i serveis adreçats a aquest col.lectiu

El regidor de Sanitat i Serveis Socials, Oriol Batista, ha presentat avui dimecres, 18 de desembre, el Pla Integral de la Gent Gran. Aquest pla, que es va aprovar en la Comissió de Govern del passat dilluns, agruparà i impulsarà totes les accions que es facin a la ciutat per a la gent gran.

L'envelliment de la població

Davant l'evidència que la població de les societats desenvolupades pateix un procés d'envelliment cada vegada més accelerat, amb el conseqüent augment del col.lectiu de persones grans, es fa necessari que es desenvolupin més accions dirigides a aquest col.lectiu, tenint sobretot en compte que una part important d'aquestes persones gaudeixen de bona salut física i psíquica i que són persones autònomes i actives.

A més de dissenyar accions determinades en diferents àmbits es fa necessari potenciar la presència de la gent gran dins de la societat i la vida ciutadana i crear serveis específicament dissenyats per atendre les seves necessitats concretes i aconseguir la seva plena integració en la societat.

L'Ajuntament al llarg del temps ha anat impulsant diferents serveis específics per a aquest col.lectiu com poden ser el Consell Municipal de la Gent Gran, el Carnet Blau, casals de la gent gran, serveis d'atenció domiciliària, el programa d'atenció a persones de més de 80 anys o convenis i subvencions amb diferents entitats, entre d'altres.

Pla Integral de la Gent Gran

Per tal d'incrementar i millorar els serveis ja existents i estructurar les futures accions s'ha creat el Pla Integral de la Gent Gran, on s'inclouen un conjunt de línies estratègiques i punts que seran les bases per dissenyar programes, serveis i activitats adreçats a la gent gran de la ciutat.

El Pla Integral de la Gent Gran té tres objectius o eixos d'actuació que són els següents:

  1. Impulsar mesures que afavoreixin la participació i la integració de la gent gran en la vida de la ciutat, per fer de Mataró una ciutat oberta a la gent gran.
  2. Incrementar, millorar i ordenar l'activitat de la xarxa de serveis i equipaments adreçats a la gent gran.
  3. Potenciar la coordinació d'entitats i serveis d'atenció a la gent gran a la ciutat de Mataró.

Aquest pla està previst que compti amb la participació de tots els agents implicats en l'atenció a la gent gran i que sigui fruit del cosens i del diàleg.

Mataró i la gent gran

Mataró compta en l'actualitat amb 16.447 persones més grans de 65 anys, el que equival a un 15% de la població. D'aquestes, el 59,1% són dones. Es preveu que en el 2010 el percentatge d'aquest col.lectiu sigui d'un 16,2%, 20.163 persones.

Quant a barris, aquest col.lectiu es distribueix de la següent manera:

. El Palau-Escorxador amb el 16%, Rocafonda amb el 15,2%, Molins-Torner 14,4% i Cerdanyola Sud amb el 14%, que són les zones que se situen en la mitja de la ciutat.

. El Centre amb un 21,2%, l'Eixample 19,5% i Peramàs amb el 18,8%, són els barris més envellits.

. Cerdanyola Nord i Pla d'en Boet ambdós amb un 11,7%, La Llàntia 9,5% i Vista Alegre amb un 5,7%, són les zones més joves de Mataró.

L'envelliment de la població a Mataró es fa evident amb la dada que en els darrers 20 anys les persones de més de 65 anys s'han incrementat en un 84,2%, mentre que la població total de Mataró ha crescut un 12,79%.