Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

L'Ajuntament demana el retorn íntegre dels documents catalans dipositats a Salamanca

Escoltar

L'Ajuntament demana el retorn íntegre dels documents catalans dipositats a Salamanca

La proposta de resolució presentada conjuntament pels grups municipals de PSC, CiU, PP, ICV-EiA i ERC "per un retorn íntegre" dels documents catalans espoliats i dipositats a Salamanca, es va aprovar en el Ple d'aquest mes de novembre per unanimitat.

La proposta diu així:

"Abans de final d'any, i segons una proposició no de llei del Congrés de Diputats aprovada el 18 de maig  de 2004, el Govern espanyol ha de prendre una determinació sobre la destinació que ha de donar als documents i d'altres materials espoliats pel dictador Franco a persones i entitats públiques i privades de tota classe al nostre país €incloent-hi molts ajuntaments catalans i valencians€ i actualment dipositats a l'Archivo General de la Guerra Civil, de Salamanca.

Donat que aquests documents són un bé inalienable del poble català/valencià;

Donat que les orientacions d'UNESCO recomanen el retorn al seu lloc de procedència de béns i documents incautats o desplaçats en temps de conflicte o guerra;

Donat que els arxius catalans espoliats tenien €i tenen€ la seva pròpia i inalienable Unitat d'Arxiu;

Donada la necessitat de tot poble de conservar el seu patrimoni històric i de recuperar la seva memòria històrica;

Donat que hi ha una Comissió de la Dignitat que fa molt de temps que treballa perquè es repari amb justícia aquesta situació històrica,

Donat que en el Ple municipal celebrat el 12 de setembre de 2002, els grups municipals Socialista, d'Iniciativa per Catalunya-Verds i de Convergència i Unió, a proposta del darrer, van aprovar una proposta de resolució per a l'adhesió de l'Ajuntament de Mataró a la Declaració pel retorn dels "Papers de Salamanca" promoguda per la Comissió per la Dignitat i per a que s'acomplís l'Acord del Consell de Ministres del Govern espanyol (15 de març de 1995) de retornar a Catalunya els fons documentals confiscats durant la Guerra Civil. Alhora que manifestava el rebuig a l'exposició "Propaganda en Guerra" de Salamanca on s'utilitzaven els fons documentals confiscats al poble català i a l'acord adoptat pel Patronat de l'"Archivo de Salamanca", presidit per la que a les hores era ministre de cultura, Sra. Pilar del Castillo, pel qual es decidí refusar el retorn de cap paper a Catalunya i es donà per tancada la qüestió.

És per tot això que, els grups municipals sotasignants, proposen l'adopció dels següents:

Acords

1.      Expressar el seu suport a l'entitat "Comissió de la Dignitat" en la seva reivindicació de resoldre el contenciós plantejat amb la restitució dels materials dipositats a Salamanca i a l'Operació Retorn.

2.      Demanar al Govern espanyol el retorn íntegre de tots els documents i d'altres materials espoliats per la DERD (Delegación del Estado para la Recuperación de Documentos) i d'altres organismes els anys 1938 i 1939 al nostre país i retinguts avui a l'Arxiu de Salamanca.

3.      Expressar el seu suport a tots aquells ajuntaments i altres entitats i particulars que lluiten pel retorn dels seus arxius.

4.      Comunicar aquest acord a totes les entitats municipalistes, al Parlament de Catalunya, a les Corts Valencianes i a la Comissió de la Dignitat.