Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

L'Ajuntament organitza una jornada sobre l'asma i l'escola adreçada als professors d'educació física

Escoltar

L'Ajuntament organitza una jornada sobre l'asma i l'escola adreçada als professors d'educació física

Dilluns dia 13 tindrà lloc al CEIP Torre Llauder de Mataró una jornada sobre "L'educació física en els processos de salut. Atenció als alumnes amb processos asmàtics", adreçada als professors de la ciutat, especialment als d'educació física. En el transcurs d'aquesta jornada, que començarà a les 9 h i serà presentada pel regidor de Benestar Social i Salut, Oriol Batista, es farà la proposta d'actuació del Programa d'atenció a l'asma en els escolars de Mataró, inclòs dintre del Pla de Salut de Mataró 2003-2006.

Els objectius d'aquest programa consisteixen en facilitar la detecció precoç de casos d'asma bronquial en els escolars de la ciutat de Mataró; millorar el control dels escolars afectats d'asma, afavorint-ne una incorporació més satisfactòria a les activitats físiques i esportives; proporcionar eines al professorat d'educació física que li permetin treballar de manera eficaç i segura davant escolars amb asma; i establir mecanismes de control i seguiment àgils entre el sistema sanitari i l'educatiu per als casos detectats que ho requereixin.

Programa de la jornada

8.45 h: Recepció dels participants

9.00 h: Presentació, a càrrec d'Oriol Batista, regidor de Benestar Social i Salut de l'Ajuntament de Mataró

9.15 h: Situació de l'asma d'esforç a Mataró, a càrrec del Dr. Santiago Bardagí, del servei de Neumologia de l'Hospital de Mataró

9.30 h: Asma d'esforç a l'edat escolar, a càrrec de Dr. Frank Drobnick, del CAR de Sant Cugat

10.15 h: Torn obert de paraules

10.30: Pausa

11.00 h: Proposta d'atenció a l'asma en els escolars de Mataró, a càrrec de Maria Eugènia Serra, del Pla Municipal de Salut de l'Ajuntament de Mataró

11.15 h:  Taller: prova d'esforç màxim, "peak-flow" i atenció a les crisis, a càrrec d'Ester Galeano i el Dr. Miquel Just, del CAP Ronda de la Cerdanya

13.00 h: Debat i conclusions

13.30 h: Cloenda

L'asma és, en aquests moments, la malaltia crònica més prevalent a la infància en el nostre país. Estudis epidemiològics recents indiquen que a Espanya entre un 10 i un 17% dels nens i adolescents pateixen asma. La seva detecció es fa en la majoria de casos abans dels 10 anys d'edat.

En el període escolar, la importància de la malaltia es vincula d'una banda a la limitació que pot suposar per a la realització d'activitats físiques i esportives, però també com a causa d'absentisme escolar.

La jornada de dilluns l'organitzen conjuntament l'Ajuntament de Mataró, la Comissió Asma i Escola de Mataró, el Departament d'Educació de la Generalitat i el Centre de Recursos Pedagògics Maresme I (Mataró)/Pla de Formació de Zona Maresme I. Hi col·laboren l'Institut Català de la Salut- Serveis d'atenció Primària, el Consorci Sanitari del Maresme i els laboratoris Almirall, Astra-Zéneca i GSK.