Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

L'Ajuntament posa a disposició dels joves un targeter informatiu sobre sexualitat i contracepció d'emergència

Escoltar

L'Ajuntament posa a disposició dels joves un targeter informatiu sobre sexualitat i contracepció d'emergència

El regidor de Benestar Social, Oriol Batista, ha presentat avui el programa i el material gràfic per facilitar informació als joves sobre el circuit i els recursos sanitaris per a la contracepció d'emergència (píndola postcoital o del dia després).

A l'acte també hi han assistit la cap del Servei d'Urgències del Consorci Sanitari del Maresme, Eva Coma; la responsable de Consulta jove del Programa d'Atenció a la Salut Sexual i Reproductiva (PASSIR), Hildegard Mausbach; i el responsable del Servei d'Atenció Primària de l'Institut Català de Salut (ICS), Rafa Rodríguez.

Un targeter amb informació

El material informatiu consisteix en un targeter que conté dues targetes amb el lema "!No et quedis amb cap dubte":

. Targeta verda: ofereix el número de telèfon i l'adreça del Servei d'Atenció a la Salut Sexual i Reproductiva-ICS, servei al qual es pot acudir, de manera gratuïta i confidencial, per demanar informació per a la prevenció de l'embaràs no desitjat i d'altres riscos associats a la sexualitat com les malalties de transmissió sexual.

. Targeta vermella: dóna informació dels serveis sanitaris on anar per a l'atenció i per al tractament, si s'escau, d'una possible situació de risc. És a dir, els llocs on acudir abans de les 72 hores posteriors a la relació sexual si s'han mantingut sense protecció o s'ha trencat el preservatiu.

El format de la informació s'ha dissenyat tenint en compte que sigui senzill, portable i accessible en qualsevol moment i amb informació concreta i precisa.

El material es distribuirà a través de la Consulta jove del PASSIR, dels centres d'atenció primària, infermeria del servei d'urgències de l'Hospital, el Sidral, dels centres educatius de Secundària, de Formació Professional, les escoles d'adults i programes de Garantia Social, escoles universitàries, farmàcies o l'alberg de Can Soleret entre d'altres.

S'ha previst que la distribució es faci personalitzada i amb l'assessorament complementari que calgui.

Aquesta acció se suma a la tasca educativa afectiva i sexual que es porta a terme des dels diferents programes del Servei de Benestar Social, Salut i Consum de l'Ajuntament i de la Consulta jove del PASSIR, així com complementa el programa de la Conselleria de Salut de la Generalitat per disminuir els embarassos en adolescents. Aquest programa d'anticoncepció d'emergència comporta el subministrament del fàrmac a diferents serveis i la utilització d'un protocol d'utilització.

El Pla municipal de salut 2003-06

Una dels problemes prioritzats en el Pla municipal de salut 2003-06 fa referència a la salut sexual i reproductiva, donat que s'ha detectat un increment en el nombre d'embarassos en noies adolescents (entre 14 i 19 anys) i en la taxa d'interrupcions voluntàries de l'embaràs. S'ha observat també un desconeixement d'alguns riscos associats a la sexualitat així com el manteniment de mites i actituds poc positives vers la sexualitat.

Així, un dels objectius del Pla municipal de salut és la disminució d'aquests problemes i una de les accions a portar a terme ha estat la de revisar, coordinar i millorar els circuits que s'ofereixen als joves de Mataró pel que fa a la demanda de contracepció d'emergència.