Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

L'Ajuntament rehabilita la torre del Turó d'Onofre Arnau i Aigües Mataró construeix dues fonts al camí de les Cinc Sènies

Escoltar

L'Ajuntament rehabilita la torre del Turó d'Onofre Arnau i Aigües Mataró construeix dues fonts al camí de les Cinc Sènies

L'alcalde, Joan Antoni Baron, ha visitat avui les obres de consolidació de la torre del Turó d'Onofre Arnau i les obres de construcció de dues fonts ubicades a les Cinc Sènies.

Una torre de finals del segle XV

La torre, que és de titularitat privada i està situada al veïnat de Mata al turó d'Onofre Arnau, va ser construïda molt probablement a finals dels segle XV inicis del XVI i és juntament amb les torres de Can Palauet i de la de Can Tria de Mata les tres úniques torres de defensa existents en el terme municipal de Mataró.

La torre del turó d'Onofre Arnau està catalogada pel Pla especial del Patrimoni Arquitectònic amb nivell de protecció A, que equival a dir que s'han de protegir les façanes, la volumetria i l'estructura general de l'edifici, i també per la seva condició de torre de defensa té la consideració de Bé Cultural d'Interès Nacional.

Les obres de consolidació es van iniciar el passat mes de juny i han finalitzat l'octubre. El pressupost ha estat de 30.029,60 €, dels quals 6.941,59 € pertoquen pagar al propietari particular segons contempla el conveni que van signar el propietari i l'Ajuntament. Les obres les ha portat a terme l'empresa de Luís Grajera.

El conveni estima que les obres de conservació d'aquesta torre d'interès general les executa l'Ajuntament donat que dites obres superen el deure de conservació de qualsevol propietari, però que aquest ha d'aportar una quantitat econòmica determinada al pressupost. A més, tot i ser de propietat privada s'estableix que es permetrà l'accés lliure a la torre.

Els treballs que s'han realitzat han consistit en la reconstrucció de parets, la resolució d'esquerdes i la construcció d'una nova teulada. Així, s'ha procedit a la consolidació de la part alta de la façana nord i de la de ponent; la construcció del nou tram de paret de paret de la façana ponent; s'han rejuntat i cosit esquerdes i lligat interiorment les cantonades i s'ha refet la teulada.

A més també s'ha condicionat l'accés al recinte de la torre i s'ha netejat el perímetre

Unes fonts per beure aigua

Mataró compta a partir d'ara amb dues fonts més d'aigua potable. Les fonts han estat  construïdes per l'empresa municipal d'Aigües Mataró SA a petició d'un col.lectiu esportiu de la ciutat i s'han situat en el camí de les Cinc Sènies. La demanda reclamava unes fonts perquè els esportistes i caminants poguessin beure aigua en algun punt del camí.

La font de l'aqüeducte ha comptat amb un pressupost de 1.608 € i la font del torrent de Mata ha costat 2.537 €. Ambdues es van construir el passat mes de maig.