Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

L'alcalde participa en el VIII Congrés Internacional de Ciutats Educadores

Escoltar

L'alcalde participa en el VIII Congrés Internacional de Ciutats Educadores

L'alcalde, Joan Antoni Baron, i el president de l'Institut Municipal d'Educació (IME), Josep Comas, van participar en el VIII Congrés Internacional de Ciutats Educadores "Una altra ciutat és possible. El futur de la ciutat com a projecte col.lectiu", que va tenir lloc a Gènova (Itàlia) del 17 al 21 de novembre. En el marc del congrés es va signar la versió actualitzada de la Carta de Ciutats Europees.

L'objectiu del congrés, organitzat per l'Associació Internacional de Ciutats Educadores, ha estat oferir a les ciutats participants un espai de debat i d'intercanvi d'experiències, així com reflexionar sobre com els governs locals poden organitzar les seves pròpies estructures organitzatives amb la finalitat de facilitar la participació col.lectiva i d'estimular els ciutadans per experimentar, definir i practicar, juntament amb l'Administració, noves formes de democràcia directa.

En el congrés hi han participat 213 ciutats de 35 països del món. La pròxima trobada tindrà lloc el setembre de 2006 a la ciutat de Lyon (França).

Ponència dels ajuntaments i la Diputació

L'Ajuntament de Mataró ha participat en el congrés amb la ponència col.lectiva "Quina educació per a quines ciutats?", els projectes educatius de ciutat com a expressió de compromís cívic i com a eina de participació i transformació social.

La ponència, elaborada per la Diputació de Barcelona, versava sobre l'experiència dels Projectes Educatius de Ciutat (PECs) de 40 municipis de la província, entre els quals s'hi troba Mataró.

Carta de Ciutats Educadores

El congrés va ser el marc on es va presentar el document renovat de la Carta de Ciutats Educadores que van signar els representants de les ciutats participants a més de l'alcalde de Mataró.

Les ciutats amb representació al I Congrés Internacional de Ciutats Educadors, celebrat a Barcelona el novembre de 1990, van recollir a la Carta inicial els principis bàsics per a l'impuls educatiu de la ciutat. La Carta es va revisar al III Congrés Internacional (Bologna, 1994) i en aquest últim de Gènova, per millorar i adaptar els seus plantejaments als nous reptes i necessitats socials.

Aquesta Carta es fonamenta en la Declaració Universal de Drets Humans (1948), en el Pacte Internacional de Drets Econòmics, Socials i Culturals (1966), en la Declaració Mundial sobre Educació per a Tothom (1990), en la Convenció que es va assumir a la Cimera Mundial per a la Infància (1990) i en la Declaració Universal sobre la Diversitat Cultural (2001).