Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

L'Institut Municipal de Promoció Econòmica participa en el programa "En català, tu hi guanyes"

Escoltar

L'Institut Municipal de Promoció Econòmica participa en el programa "En català, tu hi guanyes"

El president de l'Institut Municipal de Promoció Econòmica de Mataró i president del Consell de Centre del Centre de Normalització Lingüística de Maresme € Mataró, Antoni Civit, ha donat a conèixer avui la participació de Mataró en el programa "En català, tu hi guanyes". El programa és de la Direcció General de Política Lingüista de la Generalitat.

"En català, tu hi guanyes" és una iniciativa que té com objectiu el foment de l'ús de la llengua catalana en l'atenció al públic dels establiments comercials i de restauració.

Així, el programa desplega 4 punts:

. Sensibilitzar l'empresariat dels sectors del comerç i de la restauració sobre l'aplicació de la Llei de Política Lingüística, la necessitat que el personal d'atenció al públic atengui els clients que s'expressin en català i la seva responsabilitat com a empresaris en el procés d'integració lingüística i cultural del personal estranger.

. Oferir a l'empresariat suport per a l'aprenentatge de català d'aquest personal, específicament en el cas de la contractació d'estrangers, amb materials didàctics i oferta de formació.

. Fer arribar als clients o usuaris el missatge que parlin en català amb el personal d'atenció al públic encara que sigui estranger, per ajudar-lo a integrar-se.

. Aconseguir la responsabilització i la intervenció de tots els agents socials implicats: Generalitat de Catalunya, Consorci per a la Normalització Lingüística, ens, organitzacions empresarials i organitzacions sindicals, entre d'altres.

L'IMPEM i el Consorci per a la Normalització Lingüística participen en aquest programa facilitant-ne informació, fent-ne difusió i col.laborant en la distribució dels materials que es distribueixen. Es repartiran unes 2.600 carpetes.

El material de suport que es distribueix per als empresaris:

. "Obre les portes al català": tríptic explicatiu sobre la campanya per als empresaris en relació a l'ús del català, per qualitat de servei i per responsabilitat, especialment arran de la contractació de personal estranger d'atenció al públic.

. "La llei del català de portes enfora i de portes endins": explicació gràfica de les obligacions que tenen els establiments oberts al públic i dels drets de la ciutadania.

. Adhesius i pins

Material per als treballadors:

. "El català t'obrirà moltes portes": díptic d'informació sobre la llengua catalana., els avantatges d'aprendre-la i els recursos per fer-ho. Està fet en tres idiomes: català, castellà i anglès.

. "Viure a Catalunya. Vocabulari en imatges": vocabulari bàsic en imatges que s'adreça a les persones que acaben d'arribar a Catalunya i no coneixen la llengua catalana.

. "Viure a Catalunya. Comencem a parlar":  primeres converses en català. És un complement del vocabulari en imatges.

. "Targeta de butxaca": conté un recull de frases per donar una bona atenció al client i també inclou la llista dels nombres en català.

Un any de funcionament

El programa es va posar en marxa el dia 3 de juny de 2003 amb la signatura d'un acord de col·laboració entre la Generalitat de Catalunya i les entitats següents: Confederació de  Comerç de Catalunya, Agrupament de Botiguers i Comerciants de Catalunya, Consell d'Empreses Distribuïdores d'Alimentació de Catalunya, Associació Nacional de Grans Establiments de Distribució, Confederació Empresarial d'Hostaleria i Restauració de Catalunya, Federació de Restauració de Catalunya, PIMEC-SEFES, PIMEC-SEFES Comerç, Foment del Treball Nacional, Comissió Obrera Nacional de Catalunya, Unió  General de Treballadors de Catalunya i Consell General de Cambres de Comerç de Catalunya.