Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

L'obra "Les Set Paraules de Jesús en la Creu" del Mestre Taltabull es representa al Foment Mataroní

Escoltar

L'obra "Les Set Paraules de Jesús en la Creu" del Mestre Taltabull es representa al Foment Mataroní

El proper divendres, 2 d'abril, tindrà lloc al Teatre Foment Mataroní el concert de l'obra "Les Set Paraules de Jesús en la Creu" del Mestre Cristòfor Taltabull. La representació serà l'acte més emblemàtic del Centenari del Teatre Foment Mataroní i compta amb la col.laboració del Patronat Municipal de Cultura i el Conservatori de Música del Liceu.

L'obra "Les Set Paraules de Jesús en la Creu" ha estat recuperada pel Conservatori de Música del Liceu, estarà dirigida per Manuel Valdivieso, actual director de la Jove Orquestra Nacional de Catalunya, i comptarà amb la participació de més de 90 cantaires.

La peça va ser escrita pel Mestre Taltabull expressament per a la Coral Santa Cecília de Mataró, sota l'encàrrec del vicari de l'església de Sant Josep mossèn Jaume Ximenes i s'ha conservat des d'aleshores a l'arxiu de l'església de Santa Maria.

L'acte forma part del programa organitzat pel Teatre Foment Mataroní per tal de celebrar el centenari de l'entitat

El Mestre Cristòfor Taltabull

Cristòfor Taltabull (Barcelona 1888 € 1964).  A més d'estudiar a Barcelona, també ho va fer a Múnich i París. En aquesta ciutat va fer de professor i compositor però tots els seus treballs van quedar destruïts en els bombardejos de la Segona Guerra Mundial.

El 1940 va tornar a Barcelona on va dedicar-se a l'ensenyament de la composició a nombrosos alumnes privats a més de dirigir la Societat Bach i el Cor Madrigalistes d'Iluro (Coral Victòria de Mataró).

A principis de la dècada de 1940 Domènec Rovira, deixeble de Taltabull, i Jaume Ximenes, vicari de Sant Josep, li van demanar al compositor una versió musical del sermó de les Set Paraules, dit tradicionalment al migdia del Divendres Sant. El text escrit en llatí per Fèlix Castellà havia d'incloure les Set Paraules a més dels comentaris que precedeixen o segueixen els textos evangèlics.

Entre 1942 i 1943 Taltabull va treballar l'obra que va ser estrenada l'11 d'abril de 1943 en el Fomento Mataronés per la Coral Santa Cecília i l'Acadèmia Musical Mariana sota la direcció de Domènec Roura.

El títol complet de l'obra és "Les Set Paraules de Nostre Senyor Jesucrist" i està escrita per a orquestra de corda, dues flautes, orgue, tenor solista i cor mixt. L'obra es divideix en un preludi, Largo expressivo, les set seccions i un postludi instrumental, l'epíleg simfònic.