Mataró inaugura la nova escola bressol municipal El Tabalet i la plaça pública annexa a l'equipament
Diumenge que ve, 18 de gener, l'Ajuntament inaugura oficialment la nova escola bressol municipal El Tabalet, que té capacitat per a 92 infants d'entre 0 i 3 anys, i la nova zona verda annexa a aquest equipament.
L'acte d'inauguració començarà a les 12 hores i serà presidit pel conseller d'Ensenyament de la Generalitat, Josep Bargalló, i per l'alcalde, Manuel Mas.
Els 56 infants que tenien plaça als dos antics centres d'El Tabalet van traslladar-se al nou edifici el passat 8 de gener i l'endemà, 9 de gener, ho van fer els 36 infants que ocupen les noves places que possibilita l'obertura del centre.
Escola bressol El Tabalet
L'edifici, que es va començar a construir la primavera de 2003, està situat a la cruïlla del carrer d'Alarona i la ronda de Francesc Macià i queda annexionat físicament al pati i la sala d'usos múltiples del Centre d'Educació Infantil i Primària Camí del Mig, però no hi està connectat.
La construcció de l'immoble l'ha portat a terme l'empresa Societat Catalana d'Instal.lacions i Obres SL, i representa una inversió d'1.238.460,57 euros. A més, s'han hagut de desviar les línies de baixa i mitja tensió que hi havia, amb un cost de 12.000 euros, de manera que el conjunt de l'equipament ha costat 1.250.460,57 euros.
L'edifici ocupa una superfície de 941,6 m2 i el seu pati, que fa façana amb el carrer d'Alarona, té 314 m2 més. La planta semisòtan serà tots els baixos d'aquesta obra, de manera que té 1.255,6 m2. Aquest semisòtan s'ha pogut construir perquè els terrenys són lleugerament inclinats
Un edifici modern i funcional
L'accés principal a l'escola bressol està situat a la plaça pública de nova creació que queda entre el Camí del Mig, el CEIP Camí del Mig i la ronda de Francesc Macià.
L'edifici consta d'un vestíbul amb un espai específic per deixar-hi els cotxets i set aules adaptades a les necessitats dels infants.
Els usos de les aules queden dividits en dos: una sala per a les activitats pròpiament educatives i una altra de serveis, amb lavabos adaptats, canviadors, armaris per a guardar la roba i les joguines, i dormitoris -un per a cada dues classes-. Una de les set aules queda reservada als lactants i disposa de dormitori propi.
Les aules tenen accés des de dintre del passadís central de l'edifici i també des del pati, al qual fan façana a través d'un vidre. La disposició arrenglerada de les aules permet també que entre elles sigui possible la connexió visual a través d'obertures de vidre a les parets.
Per altra banda, els mestres disposen d'una sala de reunions, una sala de coordinació i una per a tallers i, en total hi ha a tot l'equipament tres lavabos.
La resta de l'edifici està ocupat pel menjador -amb el seu lavabo per a infants-, la cuina, la bugaderia i els mòduls per acollir les calderes i la resta de màquines de serveis.
En Tabalot té un recinte propi
Una de les novetats que es van introduir en el projecte d'aquesta escola bressol a petició dels mestres i associacions de mares i pares ha estat la construcció d'un recinte especial per col.locar el gegant de l'escola, en Tabalot, i fer-lo visible tant des de l'interior com des de l'exterior de l'edifici.
Zona verda com a vestíbul de l'escola bressol
La nova plaça té com a finalitat millorar els accessos al centre escolar i permet als veïns gaudir d'un espai públic enjardinat. En la mateixa actuació s'han reconstruït les voreres dels carrers d'Alarona, camí del Mig i ronda Francesc Macià, en els trams que envolten el solar.
Les obres han comptat amb un pressupost de 301.612 euros i han estat fetes per l'empresa Construcciones y Servicios Faus SA.
Els treballs han consistit en adequar els terrenys, 2.166 m2, instal·lar les infrastructures de recollida d'aigües pluvials, pavimentació, enllumenat públic, plantació d'arbrat i enjardinament, xarxa de reg automàtic i mobiliari urbà.
El centre de la plaça s'ha pavimentat amb sauló grabellat i el pas a l'escola està configurat per un espai amb fustes de bolondo i s'hi han construït parterres enjardinats. Alguns d'aquests parterres tenen murets de formigó colorejats que serveixen com a bancs per als veïns.
A la part central de la plaça s'hi han plantat tipuanes per crear una zona d'ombra a l'estiu i s'ha mantingut l'om existent a la banda de muntanya. S'hi han instal·lat una font i jocs infantils, així com papereres i bancs. L'enllumenat consta de sis punts al centre de la plaça que són columnes cilíndriques de vuit metres amb dos projectors situats a diferents altures. A les rampes d'accés a l'interior de la plaça s'hi han col·locat també balisses de senyalització al terra.