Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Antoni Mirabete presenta la nova plataforma CATix 1.1 al xat dels Dissabtes TecnocampusMataró

Escoltar

Antoni Mirabete presenta la nova plataforma CATix 1.1 al xat dels Dissabtes TecnocampusMataró

El proper 11 de juny a les 11 h, el mataroní Antoni Mirabete participarà al Xat dels "Dissabtes TecnoCampusMataró" per presentar la nova versió 1.1 de la plataforma CATix de programari lliure en català, que ha desenvolupat Mirabete i que editarà la Fundació TecnoCampus (TCM) a partir del 19 de juny. El xat serà emès en directe per Televisió de Mataró (TVM), i està obert a la participació de tothom a través d'aquesta adreça.

Els darrers anys, Antoni Mirabete s'ha centrat en posar el programari i les diferents aplicacions informàtiques en català a l'abast de tothom. L'any passat, Mirabete i TCM van editar per primera vegada CATix, una plataforma de programari lliure en català que inclou el sistema operatiu GNU/Linux i més d'un miler de programes. El programari lliure es pot copiar, modificar i compartir, a diferència dels programes anomenats propietaris.

La nova versió 1.1 d'aquesta plataforma inclou noves aplicacions i és més ràpida que la versió 1.0. Està basada en la distribució informàtica Debian, i conté 1.233 programes, entre els quals hi ha paquets ofimàtics, bases de dades, programes per editar música, vídeo i fotografia, aplicacions de 3D, gestors de correu electrònic i navegadors.

A més, no cal instal·lar drivers a l'ordinador i inclou detecció automàtica dels perifèrics. També permet definir usuaris i plantejar 'migracions suaus' cap al programari lliure.

Quinze anys dedicat a les noves tecnologies

Mirabete va començar a treballar amb interfícies gràfiques d'usuari l'any 1991, i un any després va aconseguir l'engegada remota de 20 màquines, la qual cosa permet estalviar els discs i el manteniment. L'any 1995 va apostar per Internet mantenint l'engegada remota amb l'ús del sistema operatiu OS/2.

El primer contacte del mataroní amb el GNU/Linux va ser l'any 1998, i l'aposta definitiva pel programari lliure es va produïr el 1999. L'any 2000 aconsegueix l'engegada remota del Linux que anomena Elixir (engega el Linux de Xarxa).

L'any 2003 fa que els usuaris disposin de directoris personals, correu electrònic, connexió des de casa mitjançant Internet, pàgina web personal i independència de la màquina client. En el 2004 aconsegueix la 'migració total' a Linux seguint el mètode de 'migració suau'.