Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Can Palauet acull l'exposició 'Joan Brossa, poeta de la imatge'

Escoltar

Can Palauet acull l'exposició 'Joan Brossa, poeta de la imatge'

Les sales d'exposicions de Can Palauet acolliran des del 16 de desembre fins al 12 de febrer la mostra "Joan Brossa, poeta de la imatge". Es tracta d'una exposició divulgativa i de petit format que aplega 14 poemes objecte i 12 litografies, així com dues pel·lícules amb guions de Brossa dirigides per Pere Portabella i Frederic Amat, i dos vídeos documentals sobre l'artista.

La inauguració de la mostra es durà a terme el proper divendres 16 de desembre a les 20 h. La presentarà l'escriptor Manuel Guerrero, i el grup Experimentem amb l'Art oferirà una visita comentada.

L'exposició ha estat produïda per l'Oficina de Difusió Artística de la Diputació de Barcelona i la Fundació Joan Brossa, amb el suport de la Caja de Ahorros del Mediterráneo. La mostra, que s'emmarca dins l'Any del Llibre i la Lectura, arriba a Mataró amb el suport del Patronat Municipal de Cultura.

Les obres triades per a l'exposició "Joan Brossa, poeta de la imatge" representen alguns dels aspectes més significatius de la creació plàstica d'aquest artista, tot posant de relleu la imaginació i l'agudesa del seu pensament. Entre els mecanismes creatius habituals de Brossa, l'exposició en destaca les lletres de l'alfabet, la transformació, el pas del temps, el subterfugi i la màgia, les associacions i la crítica de l'entorn.

A banda de la creació plàstica, l'exposició també mostra el treball i la comprensió transversal de l'art de Brossa. És per això que presenta una sèrie d'activitats paral·leles per tal d'apropar l'espectador al món divers i a la vegada coherent d'aquest artista. Aquestes activitats es duran a terme a Can Palauet i a la Biblioteca pública Pompeu Fabra.

Activitats paral·leles

A Can Palauet:

  • el grup Experimentem amb l'Art durà a terme diferents visites comentades a l'exposició i tallers experimentals per a escolars i grups concertats del 10 de gener al 10 de febrer. A més, diumenge 22 de gener, a les 12 h, s'oferirà una visita-taller familiar. Aquestes activitats seran gratuïtes.
  • Dissabte 11 de febrer a les 22 h, es durà a terme una visita comentada i posteriorment hi haurà l'espectacle de màgia "Poemància", que anirà a càrrec de l'il·lusionista Hausson. El preu d'aquesta activitat és de 4 euros.

A la Biblioteca Pública Pompeu Fabra:

  • Entre el dimecres 21 de desembre i el dissabte 28 de gener, la Biblioteca acollirà el muntatge "Bloc homenatge a Brossa", que consta d'una instal·lació de llums en els punts de lectura, amb poemes de Brossa recreats per Llorenç Canals. La inauguració d'aquesta mostra serà dimecres 21 de desembre a les 19.30 hores. La presentació anirà a càrrec de Glòria Bordons, professora de la Universitat de Barcelona i estudiosa de l'obra de Joan Brossa.
  • Les hores del conte dels dimarts del mes de gener estaran dedicades també a aquest artista.
  • Dijous 26 de gener, a les 19 h, la companyia La Maleta Portàtil representarà l'espectacle per a tots els públics "Viatge a vol d'ocell per Joan Brossa", que constarà d'un recital de poemes intercalats amb fragments de la vida de l'artista.

Joan Brossa

Joan Brossa (Barcelona, 1919 - 1998) és considerat un dels artistes més rellevants del seu temps. Va ser triat per representar Espanya en certàmens internacionals com ara la biennal de Venècia (1997) i de Sao Paulo (1994), i va rebre el Premi Nacional d'Arts Plàstiques de la Generalitat de Catalunya (1992). Interessat en l'art de la seva època, Brossa va establir lligams amb diverses generacions de pintors; en primer lloc amb Joan Miró, amb qui va col·laborar més d'una vegada, i també amb Tàpies i Joan Ponç, amb qui va fundar la revista Dau al Set.

Una de les característiques principals de Brossa és que per a ell no existeixen els gèneres ni les fronteres entre les arts. Considerava que la poesia no era de domini exclusiu de la paraula, sinó que es podia fer poesia amb imatges, tant fixes com en moviment, com amb objectes o instal·lacions. És per això que sovint s'anomena Brossa "poeta de la paraula i de la imatge".

Aquest afany de dissoldre les fronteres entre les arts acosta l'expressió visual de Joan Brossa, tot i la seva particularitat, al si d'una generació sorgida a la dècada dels 60 i 70 que defensava el dret d'alliberar la plàstica de la submissió a la tècnica i a la temàtica.