Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

El curs escolar 2005-06 comença amb 21.525 alumnes d'Educació especial, Infantil, Primària i Secundària

Escoltar

El curs escolar 2005-06 comença amb 21.525 alumnes d'Educació especial, Infantil, Primària i Secundària

Entre avui dijous 8 de setembre i dilluns 19 de setembre, 21.525 alumnes d'Educació especial, Infantil de primer i segon cicle, Primària i Secundària Obligatòria i post obligatòria començaran el nou curs.

La majoria d'aquests alumnes s'incorporen el proper dilluns 12 i una setmana més tard, dilluns 19, ho faran els alumnes de cicles formatius de grau superior de la formació professional específica. Posteriorment, ho faran els alumnes dels programes de garantia social, dels cursos d'adults i de l'Escola Oficial d'Idiomes.

Els nens i nenes de les 6 escoles bressol de l'IME comencen avui i les llars d'infants privades també ho han fet dins d'aquests primers dies de setembre.

Educació Infantil de primer cicle

En aquest cicle hi ha inscrits uns 1.425 nens i nenes de 0 a 3 anys, 602 a les escoles bressol de l'IME i uns 823 a les llars d'infants privades.

L'Ajuntament ha iniciat el procés administratiu per a la construcció de la setena escola bressol municipal, que s'ubicarà a Cal Collut-Escorxador, al carrer de Francisco Herrera, i tindrà cabuda per a unes 100 places.

La vuitena escola bressol municipal s'ubicarà entre el carrer Marià Ribas i el Torrent de la Pólvora, al mateix edifici del futur CEIP Mataró.

Aquests dies també s'estan ultimant les obres de remodelació del pati de l'escola bressol Figueretes, obra llargament reivindicada tant per part de les famílies com per les educadores del centre.

Cal destacar l'increment de la plantilla d'educadores, de mitja jornada a les escoles grans i un quart de jornada a l'escola bressol La Llàntia. Això farà possible la presència d'una educadora a les hores de permanències fora de l'horari escolar, així com en l'organització del servei de menjador i migdia.

Tot i aquest increment de plantilla es manté l'actual nombre d'alumnes per aula i s'ajorna fins el curs 2006-2007 l'aplicació de les noves ràtios que estableix el nou Decret de la Generalitat de Catalunya que regula l'escola bressol.

Educació Infantil de segon cicle i Educació Primària

Al segon cicle d'Educació Infantil i Primària hi ha inscrits uns 10.700 alumnes de 3 a 12 anys, 5.300 en centres públics i 5.400 en centres concertats.

El CEIP Mataró començarà la seva activitat amb uns mòduls provisionals que s'han instal·lat al Parc Central. Són 4 mòduls, amb dues aules de P3 i una aula per a P4 i P5, a més d'un mòdul que s'utilitzarà com a menjador i un altre per a administració i psicomotricitat.

El Departament d'Educació de la Generalitat de Catalunya ha creat per aquest curs 5 noves aules d'acollida, 3 al sector públic i 2 al sector privat, a sumar a les 11 creades el curs passat. Es manté l'aula de suport especial a primària.

Al llarg de tot l'any, l'Ajuntament ha estat treballant en els diferents centres a l'objecte d'adequar-los a les necessitats actuals o realitzar obres de millora. Aquestes obres de manteniment i millora responen a una planificació anual d'actuacions elaborada en funció de les demandes fetes pel centres a l'inici del curs anterior.

Concretament, durant l'any 2005 s'han pressupostat inicialment pels centres públics d'educació infantil i primària 459.497,53 euros, que es dedicaran al manteniment d'edificis i instal·lacions, tant correctiu com preventiu o normatiu, a actuacions programades de millores a totes les escoles i actuacions d'inversió extraordinàries.

Cal destacar, entre d'altres, les següents actuacions:

  • Adaptació del nou menjador del CEIP Cirera
  • Mur de formigó armat, de separació entre els patis dels CEIP J. Montserrat i CEIP Tomàs Viñas
  • Supressió de barreres arquitectòniques del CEIP Rocafonda
  • Arranjament pista esportiva, grades i elements de seguretat al CEIP Tomàs Viñas
  • Altres obres d'inversió: renovacions de calefaccions, projectes d'instal·lacions elèctriques i escomeses i desguàs dels mòduls del CEIP Mataró.

A més del pressupost global que es destina als centres de primària, cal afegir les actuacions directes que realitza el Servei de Manteniment, en quant a actuacions de manteniment de tot tipus: jardineria, trasllats interiors de mobiliari, neteges especials, actuacions en el patis i desguassos, trasllat i instal·lació de materials per a festes, etc.

El Departament d'Educació de la Generalitat de Catalunya, aportarà a més 180.304,00 euros per tal de dur a terme les actuacions planificades.

D'altra banda, l'Ajuntament està executant les obres del nou CEIP Anxaneta, d'acord amb el conveni signat amb el Departament d'Educació. Aquesta mateixa operació es repetirà pel que fa a la construcció del CEIP Mataró.

Educació Secundària Obligatòria i Postobligatòria

Els estudiants d'Educació Secundària Obligatòria, de Batxillerats i de Cicles formatius de grau mitjà i grau superior seran aproximadament uns 9.400 alumnes matriculats als centres públics i als centres privats.

El Departament d'Educació de la Generalitat de Catalunya ha creat per aquest curs 3 noves aules d'acollida al sector públic, a sumar a les 2 creades el curs passat i que substitueixen als 2 Tallers d'Adaptació Escolar. Es manté l'aula de suport d'educació especial, encara que canvia de centre.

L'Institut Municipal d'Educació ha destinat, dins el pressupost corresponent al 2005, la quantitat de 147.625,30 euros per a manteniment, millores i inversió a l'IES Miquel Biada. S'han efectuat diferents millores a l'edifici i a les seves instal·lacions, la nova adquisició o reposició de maquinària, utillatge, mobiliari i equips informàtics, etc. Aquest estiu s'han iniciat els treballs per a la renovació de la instal·lació elèctrica de tot l'edifici, que està pressupostada en 372.000 euros i s'executarà dins els proper dos cursos.

A més a més, el Departament d'Educació de la Generalitat de Catalunya ha dut a terme diferents obres a instituts de Mataró:

  • Segona fase d'arranjament dels lavabos i remodelació de les pistes esportives al CEIP Thos i Codina
  • Adequació de les sortides d'emergència a l'IES Pla d'en Boet
  • Arranjament de finestres a l'IES Puig i Cadafalch
  • Remodelació de la sala d'actes, vestíbul i administració de l'IES Alexandre Satorras

Escola Oficial d'Idiomes

L'Escola Oficial d'Idiomes iniciarà el curs amb normalitat, a la seva nova seu de la plaça dels Bous, 5, impartint anglès, francès i alemany, així com diferents cursos monogràfics durant tot el curs i a l'estiu.

Pla Educatiu d'Entorn

Aquest curs es posa en marxa a la zona nordest de Mataró el Pla Educatiu d'Entorn, promogut pel Departament d'Educació i l'IME, que consisteix en incrementar el suport a les activitats educatives en horari extraescolar.

Alguns del projectes en què es concreta el pla, són el següents:

  • Reforç escolar
  • Suport a les activitats extraescolars, esportives i artístiques, activitats de lleure als instituts i formació de pares i mares.