Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

El Ple aprova una proposta perquè la bandera d'Europa onegi a l'Ajuntament

Escoltar

El Ple aprova una proposta perquè la bandera d'Europa onegi a l'Ajuntament

El Ple municipal va aprovar ahir per unanimitat una proposta de resolució presentada pels grups d'ERC i ICV perquè la bandera d'Europa onegi a l'Ajuntament. La bandera està instal·lada des d'aquest matí al Saló de Plens, al costat de les banderes espanyola, catalana i de la ciutat, i en els propers dies onejarà també a la façana de l'Ajuntament. El text íntegre de la proposta aprovada ahir és el següent:

"Històricament Catalunya ha estat un país compromès amb el procés de construcció de la Unió Europea. Sabem que el camí de l'europeisme ha estat llarg i no ha estat fàcil. I sabem que per a les comunitats nacionals com Catalunya, tot i el nostre compromís històric amb el continent, les dificultats de ser-hi presents són superiors.

Sabem també que, si no hi ha una tasca informativa i pedagògica real i efectiva, correm el perill que la Unió Europea es converteixi en un organisme supranacional sense representativitat del poble europeu i allunyat de la ciutadania. Malgrat les dificultats, tanmateix, l'objectiu sempre serà el d'aconseguir una Europa que esdevingui espai de llibertat, pau i justícia i de respecte dels drets humans i dels drets col·lectius.

Entre altres coses, per consolidar aquest procés d'unificació i fer-lo irreversible cal desenvolupar entre la població un sentiment de ciutadania europea que complementi el de les respectives identitats nacionals.

En aquest sentit, el paper de la simbologia no és sobrer, i potser un dels passos que ara cal fer és el de crear i difondre símbols comuns en què s'identifiquin tots els ciutadans i ciutadanes de la Unió. Creiem que cal trobar elements mínims d'identificació que vagin més enllà de les diferències polítiques que hi ha entre la diversitat de ciutadans europeus, i un dels símbols més clàssics de qualsevol comunitat humana és, sens dubte, una bandera.

Malgrat que Mataró forma part d'un estat que des de ja fa anys és membre de la Unió Europea, a la façana de l'Ajuntament de Mataró hi onegen la bandera de la ciutat, l'espanyola i la catalana, però no la bandera d'Europa.

L'Ajuntament de Mataró ha demostrat en diverses ocasions estar a favor del procés de construcció europea i tradicionalment commemora el Dia d'Europa des d'una òptica integradora. Ara proposem de fer un pas endavant perquè els mataronins i mataronines se sentin ciutadans europeus, s'identifiquin amb la Unió Europea i es reconeguin en un dels símbols més coneguts de la UE, la seva bandera.

Atès que del Reglament de protocols, honors i distincions de l'Ajuntament de Mataró, capítol VII, articles 30 i 31, que fan referència a les banderes, no se'n pot derivar cap interpretació contradictòria amb la possibilitat que la bandera de la Unió Europea s'incorpori al costat de les banderes oficials a l'Ajuntament de Mataró;

i atès que la Llei 39/1981, de 28 d'octubre, que regula l'ús de les banderes a l'Estat espanyol no apunta cap inconvenient perquè prosperi aquesta possibilitat en un ajuntament com el nostre;

Per totes aquestes raons, els grups municipals d'Esquerra Republicana de Catalunya i Iniciativa per Catalunya Verds-Esquerra Unida i Alternativa proposen al Ple Municipal l'adopció dels següents:

ACORDS

  1. Que la bandera de la UE onegi al costat de les altres banderes a l'exterior de l'Ajuntament i a tots els edificis municipals sempre que hi onegin banderes oficials.
  2. Que la bandera de la UE es col·loqui a la sala de plens de l'interior de l'edifici al costat de les altres banderes oficials.
  3. Comunicar aquests acords al Patronat Català Pro Europa i a les entitats municipalistes catalanes perquè en tinguin coneixement."