L'Ajuntament accepta la proposta de la Generalitat per cobrir les despeses acumulades pel dipòsit de detinguts
La Junta de Govern Local va donar ahir, 7 de març, el vistiplau a l'acord pel qual l'Ajuntament recuperarà bona part de les compensacions a les despeses de gestió i manteniment del dipòsit de detinguts de Mataró.
Es tracta d'un acord extraprocessal que subscriuran properament el Departament de Justícia de la Generalitat i la Federació de Municipis de Catalunya, que actua en nom dels ajuntaments afectats per aquesta reivindicació històrica.
L'acord planteja, per una banda, el pagament per part de la Generalitat d'una quantitat que equival aproximadament al 55% del deute reclamat per l'Ajuntament de Mataró i, per l'altra, un increment important dels mòduls fix i variable que abona anualment el govern autonòmic a l'administració local sota el concepte de manteniment del dipòsit. A canvi, l'Ajuntament renunciarà als interessos de demora.
La quantitat estipulada en el conveni extraprocessal que percebrà l'Ajuntament és de 286.625,16 euros, que es cobraran a finals de juny d'aquest mateix any. Per altra part, la millora en els mòduls anuals, als quals s'aplicarà l'IPC corresponent, significarà uns ingressos de 18.613,38 euros durant el 2005.
L'Ajuntament calculava que el deute total entre abril de 1985 i febrer de 1998 era de 2.327.048,49 euros més 1.832.397,76 euros com a interessos de demora. Arran d'una primera sentència del Tribunal Suprem del 1998, l'Ajuntament ha percebut ja 1.334.273,98 euros.
El dipòsit de detinguts està situat actualment al nou edifici de Via Pública-Policia Local (pl. Granollers, 11), però ha estat durant molt de temps situat a l'antiga Presó, situada a confluència de La Riera i la Muralla de la Presó.
La cronologia del conflicte
Els municipis han reclamat, primer a l'Estat i després a la Generalitat (arran del traspàs de competències), el dret a percebre compensacions financeres corresponents a les despeses per la prestació del servei de dipòsit municipal de detinguts des de l'abril de 1985. La Federació de Municipis de Catalunya (FMC), en nom de diferents ajuntaments, s'afegeix a la causa i pren part en el procés.
El 21 de febrer de 1998, el Tribunal Suprem dicta una sentència que reconeix el dret dels municipis a percebre les compensacions. La Generalitat presenta un recurs.
El Departament de Justícia de la Generalitat comença a pagar després d'establir el seu propi sistema per donar compliment a la sentència, sistema que els municipis consideren insatisfactori i que provoca dues interlocutòries del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya donant la raó a la Federació de Municipis de Catalunya (en els anys 1999 i 2000).
El 20 de maig de 2003, el Tribunal Suprem, en darrera i última instància, dicta sentència favorable als municipis que confirma les interlocutòries del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya.
La Generalitat i l'FMC obren un període de negociacions i es presenta l'acord extraprocessal que posaria fi a aquest contenciós històric.