Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

L'Ajuntament i la Unió de Cooperadors constitueixen la Fundació Cooperadors de Mataró

Escoltar

L'Ajuntament i la Unió de Cooperadors constitueixen la Fundació Cooperadors de Mataró

L'alcalde de Mataró, Joan Antoni Baron, presidirà avui a les 20.00 h l'acte de presentació de la Fundació Cooperadors de Mataró, que se celebrarà a l'Institut Municipal de Promoció Econòmica (IMPEM). Aquest acte comptarà amb les intervencions de la presidenta de la Fundació Cooperadors de Mataró, Pilar González Agàpito, el president de la Unió de Cooperadors, Xavier Vilert, i el director general d'Economia Cooperativa, Social i d'Autoocupació del Departament de Treball i Indústria de la Generalitat de Catalunya, Santiago Esteban.

Durant l'acte tindrà lloc la conferència "La promoció del cooperativisme", a càrrec de Javier Sanz Santaolalla, director d'Elkar-Ian, societat per a la promoció de cooperatives del País Basc.

La Fundació Cooperadors de Mataró

La Fundació Cooperadors de Mataró és una fundació privada participada per l'Ajuntament de Mataró i la Unió de Cooperadors de Mataró. La finalitat de la Fundació és doble: d'una banda, la defensa i promoció de l'economia social i la preservació del patrimoni històric de la Unió de Cooperadors.

Els objectius de la Fundació es divideixen en 3 línies estratègiques:

  1. Fomentar l'economia social de Mataró.
  2. Projectar Mataró com a ciutat referent de l'economia social en l'àmbit català, estatal i internacional.
  3. Preservar el patrimoni històric de la Unió de Cooperadors i generar-ne activitat d'acord amb la finalitat fundacional de la Fundació.

La Fundació fomentarà l'economia social, entesa com a forma d'organització democràtica de les persones agrupades amb finalitats econòmiques, en qualsevol de les formes jurídiques actuals, com ara cooperatives, associacions, fundacions o mútues, com les formes que aquestes puguin establir en un futur. Aquesta tasca de foment es durà a terme mitjançant 4 programes:

  • la posada en marxa d'accions per recuperar la memòria històrica del cooperativisme; dins d'aquest programa, es convocarà la Beca d'investigació Joan Peiró.
  • el recolzament formatiu a entitats d'economia social;
  • la divulgació del cooperativisme;
  • l'assessorament, tant de les mateixes entitats d'economia social, com de l'Ajuntament en el disseny d'accions de foment de l'economia social.

En l'àmbit de la promoció de l'economia social, la Fundació pretén posicionar-se en les diferents xarxes de treball en l'àmbit econòmic i cooperativista, procurant sumar sinergies amb iniciatives existents.

Pel que fa a la gestió del patrimoni, que originàriament era propietat de la Unió de Cooperadors, retornarà a la seva finalitat original mitjançant aquesta Fundació.

La dotació immoble de la Fundació consta dels següents espais:

  • Un local al carrer de Josep Punsola, que actualment està llogat a l'Institut Municipal d'Educació.
  • El solar situat entre Carrer de Salvador Palmerola, el carrer del Deu de gener, la plaça de les Tereses i la plaça de Cuba, de 560 m2, que actualment funciona com a aparcament de rotació de zona blava, explotat per l'Ajuntament de Mataró.

També està previst incorporar al patrimoni de la Fundació diferents immobles en l'àmbit de Can Xammar, un al carrer de Juan Meléndez Valdés i un altre al carrer de Cristina. Aquests immobles són ara propietat de l'empresa municipal d'urbanisme, PUMSA.