Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

L'Ajuntament retirarà les plaques franquistes dels antics habitatges de protecció oficial

Escoltar

L'Ajuntament retirarà les plaques franquistes dels antics habitatges de protecció oficial

El Ple municipal va aprovar ahir la retirada de les plaques amb simbologia franquista -amb els símbols del jou i les fletxes- que en el seu dia van ser instal·lades per l'Instituto Nacional de la Vivienda i encara es poden veure en alguns dels antics habitatges de protecció oficial. La retirada anirà a càrrec de l'Ajuntament i el cost dels treballs, així com de la substitució per unes noves plaques sense la simbologia franquista, els assumirà la Generalitat de Catalunya.

Aquestes plaques no formen part dels elements decoratius de l'edifici ni són un element informatiu vigent, donat que la condició d'habitatge protegit ja ha caducat en tots els casos. A més, els símbols del jou i les fletxes van ser derogats per la Constitució Espanyola de 1978. Abans de procedir a retirar aquests elements, l'Ajuntament enviarà un escrit informatiu a les comunitats de veïns, demanant l'autorització per substituir les plaques.

L'actuació s'inclou en la campanya iniciada per la Generalitat arran de l'acord del Parlament de Catalunya, de 13 d'octubre de 2004, per substituir tota la simbologia de règim franquista en els habitatges de protecció oficial. La Generalitat ja ha dut a terme la retirada de les plaques en tots els habitatges administrats per l'empresa pública Adigsa.

Campanya municipal

Per la seva banda, l'Ajuntament va començar al desembre de 2003 una campanya per demanar a les comunitats de veïns d'antics habitatges de protecció oficial que retiressin les plaques amb simbologia franquista. Es va enviar un primer escrit a les comunitats de veïns, que va donar com a resultat la retirada de 51 de les 140 plaques comptabilitzades.

Arran d'un segon escrit enviat a les comunitats, els veïns d'aquests habitatges van retirar 33 plaques més i es va autoritzar l'Ajuntament a que retirés 13. En total, arran de la campanya de l'Ajuntament, des de desembre de 2003 s'han retirat 97 de les 140 plaques comptabilitzades, que suposen un 69% del total. Així, actualment queden per retirar 43 plaques.