Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Les 6 urbanitzacions de Mataró disposen de franges de protecció d'incendis forestals

Escoltar

Les 6 urbanitzacions de Mataró disposen de franges de protecció d'incendis forestals

El Servei de Protecció Civil de l'Ajuntament ha realitzat enguany un esforç en la planificació i execució de mesures per prevenir, detectar i actuar en cas d'incendi forestals.

Per primera vegada, totes les urbanitzacions de Mataró disposen de franges de protecció perimetrals, que l'Ajuntament va executar a l'abril, abans de l'inici de la temporada de risc d'incendis forestals.

La llei 5/2003, de 22 d'abril, obliga a les urbanitzacions a dotar-se d'un espai de 25 metres d'amplada al voltant lliure de vegetació seca i amb la massa arbòria aclarida, així com a elaborar un Pla d'Autoprotecció d'Urbanització (PAU), que estigui incoroporat al Pla d'Actuació Municipal. Mataró es converteix en la primera població del Maresme en comptar amb totes les franges perimetrals de les urbanitzacions.

Al terme municipal hi ha sis urbanitzacions, en les quals hi ha unes 700 parcel·les i hi resideixen aproximadament unes dos-mil persones: La Fornenca, Can Quirze, Cal Marquès, La Cornisa, Les Sureres/Santa Maria i Can Vilardell.

Aquest matí, l'alcalde, Joan Antoni Baron, ha comprovat l'estat d'aquests treballs fent una visita a La Fornenca, juntament amb d'altres representants i tècnics de la Corporació i del dispositiu de prevenció i extinció d'incendis.

La comitiva ha pujat també fins el punt de guaita situat al Turó d'Onofre Arnau, a les Cinc Sènies, des del qual els agents forestals vigilen cada dia tota la massa forestal de Mataró, que té una extensió de 7,3 km2.

Franges de protecció

El cost dels treballs de neteja, esporga de vegetació i tala selectiva d'arbres puja més de 114.000 euros, que ha sufragat l'Ajuntament i que posteriorment pagaran els propietaris de les parcel·les que formen part de les urbanitzacions. La Junta de propietaris de La Fornenca ja ha abonat els costos corresponents a aquesta actuació.

Per la seva part, l'Ajuntament ha demanat una subvenció al Departament de Medi Ambient de la Generalitat per import màxim de 36.000 euros, que si és concedida es destinarà a descomptar als veïns en concepte dels treballs de manteniment d'aquestes franges.

Més personal per prevenció i extinció

Els equips de prevenció i extinció d'incendis a Mataró estan formats pel personal del parc de Bombers de Mataró i l'Agrupació de Defensa Forestal Serra de Marina, que compta amb una brigada d'intervenció de 30 persones i amb un centenar de voluntaris. En cas d'incendi i activació del Pla d'Emergència Municipal, es mobilitzen també els cossos de seguretat i Creu Roja.

A més, el Servei de Protecció Civil, que coordina tots aquests efectius, ha reforçat enguany els equips de prevenció i extinció d'incendis, amb la contractació de:

-2 guaites forestals, que estan al Turó d'Onofre Arnau cada dia, entre les 10 i les 18 hores.

-2 conductors de bombers i dos auxiliars de bombers. Això permet que cada dia un camió de bombers, que ha estat cedit per la Diputació de Barcelona, pugui recórrer cada dia tota la serralada del Corredor-Montnegre.