Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Les 7 ciutats de l'Arc Metropolità organitzen una conferència d'alcaldes sobre la nova realitat territorial

Escoltar

Les 7 ciutats de l'Arc Metropolità organitzen una conferència d'alcaldes sobre la nova realitat territorial

El grup de ciutats agrupades en l'Arc Metropolità de Barcelona (Mataró, Granollers, Sabadell, Terrassa, Martorell, Vilafranca del Penedès i Vilanova i la Geltrú) organitzen la Conferència d'Alcaldes de la seva àrea d'influència que se celebrarà el dia 22 de juny a Martorell amb el títol "L'Arc Metropolità: la nova realitat territorial".

L'alcalde de Mataró, Joan Antoni Baron, ha convidat personalment els alcaldes dels municipis de l'entorn més immediat (Argentona, Cabrera de Mar, Dosrius, Sant Andreu de Llavaneres i Vilassar de Mar) a participar-hi i, en els propers dies, estendrà la invitació també a Caldes d'Estrac, Cabrils, Sant Vicenç de Montalt i Òrrius.

Està previst que aquesta conferència aplegui a Martorell als alcaldes i regidors de més de vuitanta municipis de la segona corona metropolitana, en representació d'una població conjunta de més de 700.000 habitants. El principal objectiu de la trobada és donar a conèixer nous estudis sobre l'evolució de les seves àrees i debatre el model de treball en xarxa que proposa el grup de ciutats de l'Arc Metropolità de Barcelona.

La Conferència d'Alcaldes s'emmarca en la tercera fase de treball de les Ciutats de l'Arc Metropolità de Barcelona, amb la qual es pretén promoure i articular el debat territorial amb el conjunt de municipis del seu àmbit, no només les set ciutats, treballant en comú per tal de realitzar propostes de participació que arribin al conjunt de les poblacions implicades. Per aquest motiu, s'ha convidat als més de 80 municipis que integren la segona corona metropolitana a participar en la Conferència de Martorell, en la qual es donaran a conèixer els treballs d'investigació de la realitat territorial, econòmica, demogràfica i industrial que s'han portat a terme en cooperació amb la Diputació de Barcelona. La trobada esdevé decisiva per fer un pas endavant en el seu treball com a xarxa de ciutats i en la seva voluntat de diàleg a nivell metropolità i amb el Govern de Catalunya.

El programa de la jornada "L'Arc Metropolità: La nova realitat territorial" inclou diverses ponències per conèixer en profunditat els treballs que s'han realitzat fins ara, per analitzar els reptes de futur i per valorar el paper de l'Arc en la regió metropolitana. La presentació anirà a càrrec del president de la Diputació de Barcelona, Celestino Corbacho, i dels alcaldes de les set ciutats que integren l'Arc Metropolità. La primera ponència serà de l'alcalde de Terrassa, Pere Navarro, qui exposarà els antecedents de l'Arc Metropolità de Barcelona en ser Terrassa la responsable de la coordinació dels treballs que s'han realitzat. El Secretari d'Estat d'Indústria, Joan Trullen, serà l'encarregat d'analitzar els reptes i potencialitats de l'Arc Metropolità i donarà pas a una Taula Rodona en la qual es donaran a conèixer els diferents treballs d'investigació de la realitat territorial que han realitzat equips de les universitats UPC i UB. A la tarda, hi ha prevista una intervenció del secretari per a la Planificació Territorial del Departament de Política Territorial de la Generalitat de Catalunya, Oriol Nel.lo, que presentarà la ponència "La regió metropolitana en el marc del plantejament territorial de Catalunya".

La Conferència d'Alcaldes finalitzarà amb una lectura i aprovació de la Declaració dels alcaldes de les ciutats de l'Arc Metropolità i amb l'acte de clausura que presidirà el President de la Generalitat de Catalunya, Pasqual Maragall. La jornada se celebrarà al Centre Cultural de Martorell.

La nova realitat territorial

L'Arc Metropolità es basa en un sistema de relació en xarxa diferent i paral·lel al model d'organització territorial clàssic, com són les comarques o les noves vegueries. Les set ciutats formen un grup amb una forta identitat i personalitat dins la província de Barcelona i actua com a motor en temes d'indústria, tecnologia, comunicacions i medi ambient.

Les Ciutats de l'Arc Metropolità van iniciar les seves relacions com a grup el 1992 amb diferents reunions de treball al voltant del debat territorial. Al llarg d'aquests anys, les set ciutats han treballat problemàtiques comunes relacionades amb les infrastructures, els serveis i l'evolució socio-econòmica de l'arc metropolità. Els alcaldes de les set ciutats van signar el 18 de setembre de 2002 l'anomenada Declaració de Vilafranca, en què aquests municipis reclamaven participar en el procés de debat i decisió sobre el futur de l'àrea metropolitana, alhora que reivindicaven el seu paper dinamitzador en el sistema metropolità. El gener del 2005 es va aprovar la Declaració de Sabadell, un document que recull l'aposta per una xarxa d'infrastructures de mobilitat que contribueixin a articular el territori, la necessitat de potenciar noves pautes de creixement per tal que aquest sigui intensiu i no extensiu, i una nova concepció de l'Arc Metropolità com un gran parc tecnològic d'escala metropolitana.