Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Les terceres Jornades de salut i alimentació insisteixen en la prevenció del sobrepès i l'obesitat

Escoltar

Les terceres Jornades de salut i alimentació insisteixen en la prevenció del sobrepès i l'obesitat

L'Ajuntament de Mataró organitza del 6 al 27 d'octubre les terceres Jornades de salut i alimentació, amb l'objectiu de difondre els beneficis que proporciona una alimentació saludable combinada amb la pràctica d'algun tipus d'activitat física. El programa, coordinat des del Servei de Salut Pública amb la col·laboració del Servei de la Dona, aplega enguany una desena d'activitats.

El Pla Municipal de Salut té entre els seus objectius fomentar els hàbits saludables dels ciutadans, treballant de manera coordinada amb personal sanitari dels centres d'atenció primària i la resta de col·lectius implicats. En aquest mateix sentit, i donada la seva importància, les Jornades de salut i alimentació mantenen com a tema central el mateix de l'edició passada: la prevenció del sobrepès i l'obesitat, especialment a la població infantil.

Les jornades se celebren en el marc del Dia Mundial de l'Alimentació, que tindrà lloc diumenge 16 d'octubre.

Programa d'activitats

Dijous 6 d'octubre

9.30 hores. Caminada del Dia Internacional de la Gent Gran.

Punt de trobada a la plaça de Josep Cusachs, recorregut fins a l'ermita de Santa Rita pel camí romà de Lorita i retorn. Durada aproximada: 1h 30 min. Activitat gratuïta.

Dijous 13 d'octubre

21.30 hores. Teatre Monumental (La Riera, 169). Cinema "Darwin's nightmare" (versió original).

Un nou peix introduït al llac Victòria va extingir tots els peixos autòctons. Avui s'exporta a tot el món a canvi d'armament per a les guerres d'Àfrica.

Dissabte 15 d'octubre

10.00 hores. Caminada del 1r tram del Camí del Nord.

Punt de trobada al passeig del Callao, al monument del Camí del Nord. Recorregut fins al Turó de Mata i retorn, incloent la visita a l'explotació agrícola "Riera-Malet". Durada aproximada: 2h 30 min. Activitat gratuïta amb inscripció prèvia (http://www.mataro.org / telèfon 010).

De 18.00 a 20.00 hores. Plaça de Santa Anna. Mostra de berenars, degustació de tastets saludables.

Inclou concert de country a càrrec de Honky Tonk & Friends i entrevista a la cuinera mataronina Remei Ribas. Activitats presentades pel periodista Espartac Peran.

A l'organització de la Mostra hi col·laboren el Gremi d'Hostaleria i Turisme de Mataró i Maresme, l'Associació de Venedors de la Plaça Gran i Rodalies, l'Associació de Venedors del Mercat de la Plaça de Cuba, la Vocalia de Dones de l'Associació de Veïns de Rocafonda-L'Esperança-Ciutat Jardí i l'Associació de Veïns de la Llàntia.

Dijous 20 d'octubre

19.30 hores. Can Palauet (carrer d'en Palau, 32). Conferència "Alimentació i salut. Present i futur", a càrrec d'Abel Mariné, catedràtic de Nutrició i Bromatologia de la Universitat de Barcelona.

Divendres 21 d'octubre

16.30 hores. Casal municipal de gent gran de Molins (Mare de Déu dels Àngels, 16). Xerrada-col·loqui amb l'Àvia Remei.

Dijous 27 d'octubre

19.30 hores. Can Palauet (carrer d'en Palau, 32). Conferència "L'alimentació i la pràctica esportiva", a càrrec de Jordi Ardèvol, director dels serveis mèdics del FC Barcelona.

21.30 hores. Teatre Monumental (La Riera, 169). Cinema "Kitchen stories" (versió original amb subtítols en castellà).

L'any 1944 un grup de científics van descobrir que mentre es preparen els àpats dins una cuina es caminava a l'any l'equivalent a la distància entre Estocolm i el Congo.

Implicar els diferents col·lectius

A banda de les activitats programades i amb l'objectiu d'implicar els diferents serveis i col·lectius ciutadans en la difusió d'hàbits d'alimentació saludables, l'Ajuntament ha fet arribar propostes temàtiques als centres escolars i casals d'avis.

Pel que fa els centres escolars de primària i secundària, es proposen diferents activitats, com ara investigar com era la cuina dels avis i àvies, dedicar una classe a parlar de l'alimentació i l'exercici físic, posar exemples d'entrepans saludables o fer participar als alumnes en la tria d'un menú del menjador escolar. També es facilitarà als centres que ho desitgin material educatiu sobre el tema, cedit per la Biblioteca Municipal Pompeu Fabra.

Pel que fa els casals d'avis, s'ha proposat al col·lectiu de gent gran recollir "receptes d'abans", amb l'objectiu de preservar la seva memòria culinària.