Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

L'estació fotovoltaica de Vallveric ha produït 8.500 kWh durant els mesos de juliol i agost d'enguany

Escoltar

L'estació fotovoltaica de Vallveric ha produït 8.500 kWh durant els mesos de juliol i agost d'enguany

Durant els mesos de juliol i agost, l'estació fotovoltaica del parc de Vallveric ha produït 8.500 kWh d'energia, amb una facturació de 3.522,52 euros. Des de la seva posta en servei, l'any 2003, i fins l'agost d'aquest any, les plaques han produït un total de 72.000 kWh d'energia elèctrica, fet que ha suposat deixar d'emetre a l'atmosfera unes 17 tones de CO2.

Aquesta instal·lació, promoguda per l'empresa municipal d'urbanisme PUMSA, funciona com una petita central de producció d'energia elèctrica que injecta tot el corrent produït a la xarxa en baixa tensió de la companyia elèctrica Fecsa-Endesa. La instal·lació, que va costar 423.000 € està dotada de 351 mòduls fotovoltaics integrats en la part superior de l'estructura metàl·lica que conformen 3 pèrgoles distribuïdes al Parc de Vallveric.

Les plaques fotovoltaiques són laminats amb vidre i làmines posteriors translúcides de manera que es transmet parcialment llum solar sota les pèrgoles. Un dispositiu electrònic, anomenat ondulador, transforma el corrent continu produït per les cèl·lules fotovoltaiques, en corrent altern.

Estalvi de 17 tones de CO2

Aquesta iniciativa s'emmarca en els criteris de l'Agenda 21 Mataró en l'àmbit d'energies sostenibles i renovables. L'estació fotovoltaica és una clara aposta per fomentar una construcció sostenible que respecti el medi ambient i a les persones. De fet, l'entrada en funcionament d'aquesta estació d'energia renovable ha suposat deixar d'emetre unes 17 tones de CO2 a l'atmosfera, que d'una altra manera haguessin estat necessàries per generar l'electricitat produïda per les plaques fotovoltaiques.

El sector de Vallveric està situat al nord-est de Mataró sobre l'autopista C-32, entre la carretera de Valldeix i la carretera de Mata, i ocupa una superfície de 199.597 m2 entre espai residencial i industrial. La urbanització del sector també l'ha portat a terme PUMSA seguint una política de construcció sostenible.

Condicionament de l'entorn natural

PUMSA també va ser l'encarregada de condicionar l'entorn natural del Parc de Vallveric, on hi va replantar 650 arbres d'11 espècies diferents, la majoria Mèlies (Melia azederach), Lledoners (Celtis australis) i Pruners (Prunus cerasifera pisardii) i més de 13.000 plantes arbustives de 14 espècies diferents. La zona verda del sector té una superfície de 40.000 m2, dels quals 18.500 m2 és enjardinat i 21.500 m2 és amb paviment reciclat de sauló.

Un altre exemple d'urbanització sostenible desenvolupat al sector de Vallveric va ser el soterrament de les línies d'alta tensió sota les calçades dels vials, el desballestament de les dues torres d'alta tensió i el trasllat de dues més. Aquest projecte es va dur a terme a través d'un conveni de col·laboració entre l'empresa elèctrica Fecsa-Endesa i PUMSA al llarg de 2002. En un principi, només estava previst el trasllat de les línies i les torres a la zona verda que divideix la zona residencial de la industrial.

Reubicació d'empreses

Seguint la política de sostenibilitat i per millorar la qualitat de vida de la ciutat, afavorir la mobilitat urbana i contribuir a augmentar la competitivitat del teixit empresarial de la ciutat també s'ha dut a terme el trasllat d'empreses del centre de la ciutat al sector de Vallveric. El sector constitueix un important reclam per a totes aquelles empreses que vulguin desenvolupar la seva activitat econòmica a la capital del Maresme pel seu entorn i la seva bona comunicació.