Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

L'IMPEM i la Generalitat organitzen un congrés sobre edificació sostenible i qualificació energètica d'habitatges

Escoltar

L'IMPEM i la Generalitat organitzen un congrés sobre edificació sostenible i qualificació energètica d'habitatges

La presidenta de l'Institut Municipal de Promoció Econòmica (IMPEM), Alícia Romero, i Salvador Salat, representant de l'Institut Català de l'Energia, ha presentat avui en roda de premsa el Congrés d'Edificació Sostenible: Qualificació energètica d'Habitatges, que es durà a terme dimecres 19 d'octubre.

El congrés es duu a terme amb la previsió que la Generalitat aprovarà en breu el Decret d'Ecoeficiència en els Habitatges. Està previst que aquest decret faci augmentar els estàndards actuals dels edificis, en matèries tals com la qualificació energètica, el consum d'aigua, la gestió de residus i l'utilització de materials. Aquest decret afectarà a amplis sectors professionals de l'habitatge, des dels prescriptors fins als constructors, així com als usuaris.

El congrés està adreçat als actors implicats en construcció:

  • Professionals prescriptors de la construcció,
  • professionals prescriptors de les instal·lacions i serveis,
  • professionals de la construcció i la instal·lació,
  • proveïdors de tecnologia i materials,
  • constructors i promotors,
  • treballadors de l'administració i el sector públic.

El congrés comptarà amb la presència d'experts en les matèries que afecta el decret d'Ecoeficiència, així com representants de les institucions públiques, tant de l'Ajuntament com de la Diputació de Barcelona i de la Generalitat. Estarà dividit en blocs, en cadascun dels quals hi haurà un moderador que actuarà com a fil conductor entre els diferents ponents i que donarà pas a les qüestions dels assistents.

Les inscripcions es poden dur a terme fins dijous 13 d'octubre.

El congrés tindrà lloc al Centre Cívic Pla d'En Boet (carrer de Juan Sebastián Elcano, 6), entre les 9.00 hores i les 18.30 hores. Està organitzat per l'IMPEM i l'Institut Català de l'Energia de la Generalitat, amb el suport del Col·legi d'Arquitectes de Catalunya i el Col·legi d'Aparelladors i Arquitectes Tècnics de Barcelona. Hi col·laboren l'Associació de Promotors constructors i constructors d'edificis de Barcelona i província i la Direcció General d'Habitatge de la Generalitat.

Pel matí es durà a terme una sessió inaugural i una sèrie de sessions troncals. Després de dinar hi haurà sessions específiques i un acte de cloenda.

Programa de l'acte

A les 9.30 hores, es durà a terme la sessió inaugural, que anirà a càrrec de l'alcalde de Mataró, Joan Antoni Baron, el director general d'Energia, Mines i Seguretat Industrial de la Generalitat de Catalunya, Josep Isern, i la subdirectora general de Qualitat, Sostenibilitat i Rehabilitació de l'Habitatge de la Generalitat de Catalunya, Núria Pedrals.

A les 10.00 hores, començaran les sessions troncals.

El primer bloc, dedicat a "Normativa i legislació", estarà moderat per Francesc de P. Labastida Azemar, del Col·legi d'Arquitectes de Catalunya.

Dins d'aquest bloc, el responsable de Sostenibilitat i Requeriments tècnics en l'Habitatge, Carlos Salvador López, i el cap d'àrea d'Estalvi i Eficiència Energètica de l'Institut Català d'Energia de la Generalitat, Salvador Salat Mardaras, presentaran la ponència "La qualificació energètica en el pla d'energia 2006-2015 i el decret d'ecoeficiència".

A les 11.30 hores, hi haurà una pausa per fer un cafè.

A les 12.00 hores, es reprendran les sessions, amb un bloc dedicat al "Programa Calener i anàlisi comparatiu amb Europa", que estarà moderat pel coordinador d'habitatge de la empresa municipal Prohabitatge de Mataró, Sergi Penedés Pastor.

Aquest bloc comptarà amb les següents ponències:

"Evaluación del consumo energético de viviendas: el programa CALENER", a càrrec de José Luis Molina Félix, de l'Escuela Superior de Ingenieros Industriales de la Universidad de Sevilla.

"Anàlisi comparatiu de la certificació energètica d'habitatges a altres països europeus", a càrrec de Jésica Ferrer Schwenk i Idoia Arauzo González, representants d'Eco-union, Associació de professionals pel Medi Ambient.

A les 13.45 hores hi haurà un dinar-bufet a peu dret.

A les 15.00 hores començaran les sessions específiques.

El primer bloc, "Les Eines d'avaluació energètica", estarà moderat per Salvador Salat Mardaras, representant de l'Institut Català d'Energia-ICAEN.

Dins d'aquest bloc, es duran a terme les següents ponències:

"Comparativa de diferents programes de simulació d'edificis vs. els softwares de simulació associats al nou CTE", a càrrec de Jaume Salom Tormo, representant d'AIGUASOL enginyeria.

"Instruments per a la determinació de la demanda en la climatització", a càrrec de Moisès Morato Güell, representant de l'Agència d'Ecologia Urbana de Barcelona.

"El procés de certificació energètica: el projecte europeu IMPACT", a càrrec de Roger Marcos Marcé, representant d'Ecofys Ema SL.

A les 16.00 hores, tindrà lloc el bloc "Metodologia d'avaluació energètica", que estarà moderat per Antoni Floriach Puig, representant del Col·legi d'Aparelladors i Arquitectes Tècnics de Barcelona.

Dins d'aquest bloc, estan programades les següents xerrades:

"Un mètode d'avaluació de l'eficiència energètica dels edificis en base al seu consum fix", a càrrec de Rafael Bellmunt Ribas i de Daniel Castelló Cortina, representants de l'Institut de Tecnologia de la Construcció de Catalunya.

"Criteris per a una nova arquitectura: El primer checklist, fals o verdader, els ecomaterials i el màrqueting verd en l'arquitectura", a càrrec del senyor Ignasi Pérez Arnal, representant de Escola Tècnica Superior d'Arquitectura de la Universitat Internacional de Catalunya.

"El projecte europeu DEEP: criteris de construcció sostenible per als edificis públics", a càrrec de Montserrat Reus Martí, de l'Oficina Tècnica de Cooperació de l'àrea d'Infraestructures, Urbanisme i Habitatge de la Diputació de Barcelona.

A les 17.00 hores es durà a terme una pausa. El congrés es reprendrà a les 17.15 hores, amb el bloc "Casos reals", moderat per Xavier Trapé Puig, representant de l'Associació de Promotors Constructors i Constructors d'Edificis de Barcelona i Província -APCEBCN.

Dins d'aquest darrer bloc, s'analitzaran els següents casos:

"L'ecoedifici: edifici corporatiu d'oficines amb criteris d'eficiència energètica", a càrrec de Miquel Sitjà Domènech, representant d'Ecosit Arquitectes SL / La vola SAL.

"5000 habitatges amb criteris bioclimàtics i ecològics a Catalunya", a càrrec de Xavier Millet Buenaventura, representant de Bcn Cambra Lògica de Projectes SL.

"Sostenibilitat i energia: el cas de Mataró", a càrrec del senyor Genís Bargalló i Checa, conseller delegat d'habitatge de l'Ajuntament de Mataró.

A les 18.15 hores, la presidenta de l'IMPEM, Alícia Romero Llano, i Salvador Salat Mardaras, representant de l'Institut Català de l'Energia, duran a terme l'acte de cloenda del congrés.