Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Mataró es prepara per prevenir els efectes de l'onada de calor sobre la salut

Escoltar

Mataró es prepara per prevenir els efectes de l'onada de calor sobre la salut

Les diferents institucions i serveis que treballen en els àmbits sanitari i social a Mataró s'han coordinat per executar el Pla d'actuació per prevenir els efectes de l'onada de calor sobre la salut. El Pla, que per segon any consecutiu posa en marxa el Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya amb la implicació de les administracions locals, té com a objectiu minimitzar els efectes negatius que una situació de temperatures molt elevades pot tenir sobre la població, especialment en els grups considerats de més risc.

En el cas de Mataró, l'aplicació del Pla requereix la coordinació dels serveis de Salut Pública, Benestar Social i Protecció Civil de l'Ajuntament, el Consorci Sanitari del Maresme, tant des de l'atenció hospitalària i sociosanitària com des de l'atenció primària, l'Institut Català de la Salut, la delegació de Creu Roja a Mataró i la delegació del Col·legi de Farmacèutics.

La coordinació d'aquests serveis i institucions permet treballar amb llistes unificades de les persones més vulnerables o fràgils, i establir un pla d'actuació amb mesures de suport adreçades especialment a aquest col·lectiu.

Grups més vulnerables i protocols

Es considera que la població més vulnerable a patir els efectes negatius d'una onada de calor són:

  • persones més grans de 75 anys
  • nadons
  • persones amb discapacitats físiques o psíquiques que tenen limitada la seva autocura
  • persones que viuen soles o en condicions precàries
  • pacients amb medicacions que interfereixen la regulació de la temperatura corporal
  • persones que realitzen un excés d'activitat física

L'aplicació a Mataró del Pla d'actuació per prevenir els efectes de l'onada de calor incidirà de manera especial en les 1.240 persones incloses en els programes d'atenció domiciliària.

Durant els mesos de juliol i agost, segons estableix el protocol del Pla, es mantindrà una especial atenció a aquest grup de persones, mitjançant visites i/o trucades telefòniques. Si es produeix una situació d'alerta, el Pla preveu dur a terme intervencions més específiques per contactar amb les persones més fràgils i actuar segons la problemàtica detectada, coordinant els recursos necessaris i activant, si s'escau, els serveis d'emergència vinculats a Protecció Civil.

D'altra banda, entre les actuacions establertes des del Departament de Salut de la Generalitat, el Pla contempla l'enregistrament diari de la temperatura a 10 municipis, Mataró entre ells. També es farà un seguiment diari de les urgències ateses a la ciutat i de les dades funeràries que puguin estar relacionades amb els efectes de la calor.

Campanya informativa

La informació a la població és un dels objectius destacats del Pla. En aquest sentit, s'ha distribuït al municipi el pòster de la campanya, amb l'eslògan "Que a l'estiu no us guanyi la calor", i uns ventalls amb consells per combatre els efectes negatius de la calor. El material divulgatiu està disponible àrees bàsiques de salut i centres d'atenció primària, a les oficines de farmàcia, a les oficines d'atenció ciutadana, als casals d'avis, centres cívics, residències geriàtriques i associacions de veïns, així com a d'altres equipaments de la ciutat. També s'ha distribuït als usuaris de teleassistència.

Des de l'Ajuntament també s'han adreçat cartes informatives tant a les residències geriàtriques com a les associacions de veïns, per tal que col·laborin en la prevenció i detecció de persones que es poden trobar en situació de risc.

Per atendre qualsevol consulta, els ciutadans també es poden adreçar al telèfon 010, de l'Ajuntament, o bé al telèfon 902 111 444, de Sanitat Respon.