Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Mataró inaugura la rehabilitació de la masia de Can Xalant, futur centre de creació artística contemporània

Escoltar

Mataró inaugura la rehabilitació de la masia de Can Xalant, futur centre de creació artística contemporània

Demà, dissabte 21 de maig, s'inauguraran les obres de rehabilitació de la masia de Can Xalant, un equipament cultural i juvenil que es convertirà a partir de la propera tardor en centre de recerca, producció i difusió de la creació contemporània a Mataró.

La inauguració, que començarà a les 19 hores, serà presidida per l'alcalde, Joan Antoni Baron, i comptarà amb l'assistència de la comissionada de l'Institut de Creació i Pensament Contemporani del Departament de Cultura de la Generalitat, Berta Sureda. L'acte serà amenitzat per una actuació de dansa contemporània dirigida per Maria Rovira.

La inversió en la rehabilitació i adequació

El Servei d'Obres de l'Ajuntament va iniciar la rehabilitació de Can Xalant al juliol del 2003 i ha realitzat una inversió de 710.000 euros per adequar aquesta masia situada al Pla d'en Boet, molt a prop de la Porta Laietana.

L'execució dels treballs, que han inclòs també la millora dels entorns i la creació d'una plaça de mil metres quadrats, ha anat a càrrec de Construcciones JA Barbany, SL.

Breu història de la masia

La masia de Can Xalant va ser edificada entre els segles XVI i XVIII, sent Josep Boet i Fontanils l'impulsor del mas. Els seus hereus la van vendre el segle passat a la família Mora, i al 1987 va passar a ser propietat de l'Ajuntament per efecte d'un expedient de cooperació reparcel·lària. Segons el Pla Especial del Patrimoni de Mataró estan protegides les façanes, la volumetria i l'estructura general de l'edifici.

Amb motiu de la inauguració de les obres, l'Ajuntament ha produït una exposició fotogràfica que testimonia tant els orígens com els canvis que ha sofert l'immoble en la seva història.

Descripció del nou equipament

L'edifici consta de tres cossos i un d'ells, el de ponent, ha estat substituït per una nova construcció. La superfície total de la masia és de 965,47 metres quadrats, tot i que la superfície útil és de 764,32 metres quadrats distribuïts en dues plantes. El pla d'usos de l'equipament va començar a treballar-lo el Consell Municipal de Joventut i ha estat enllestit conjuntament pel Servei de Joventut de l'Ajuntament i el Patronat Municipal de Cultura.

PLANTA BAIXA

Té 395,04 m2 de superfície útil i allotja un vestíbul, que s'utilitzarà com a sala d'exposicions, un taller insonoritzat, un despatx per administració, un estudi multimèdia, un magatzem i serveis. També disposa d'un espai de trobada i intercanvi de 112,23 metres quadrats, que es configura com una sala polivalent.

PLANTA ALTA

Té 369,28 m2 de superfície útil i allotja un laboratori fotogràfic, un taller informatitzat, tres aules-taller, una sala polivalent, serveis, un magatzem i una sala de reunions.

Centre de recerca, producció i difusió de la creació contemporània

Can Xalant s'emmarca en el Pla d'Equipaments Culturals de Mataró i es convertirà ben aviat en un centre de recerca, producció i difusió de la creació contemporània. En la creació d'aquesta iniciativa cultural hi participen tant l'Ajuntament de Mataró com el Departament de Cultura de la Generalitat, que properament signaran un conveni per estipular les formes de participació de les dues institucions.

D'entrada, la Generalitat té previst aportar 510.000 euros en els anys 2005, 2006 i 2007 i l'Ajuntament 235.000 euros en els mateixos tres anys.

El centre tindrà una direcció capitanejada per un professional vinculat al món de les arts visuals i es constituirà un consell de centre, com a òrgan de govern, i un consell assessor per a l'establiment dels creteris tècnics i artístics a desenvolupar. L'equipament, però, serà gestionat per una empresa concessionària, per la qual cosa, en aquests moments s'està elaborant el plec de condicions per a l'adjudicació del contracte, que està previst resoldre's durant l'estiu.

  1. Línies estratègiques
  2. -Fomentar la producció de la nova obra artística.

    -Oferir contínuament i periòdica formació no reglada en creació artística, especialment amb noves tecnologies, nous materials€

    -Oferir possibilitats d'intercanvi i creació de dinàmiques artístiques i compaginació amb la difusió de la mateixa.

  3. Els programes:

-Cessió d'espais per a la creació

-Beques per a la producció artística

-Assessorament i suport a la producció

-Laboratori multimèdia

-Centre de recerca i documentació

-Plató fotogràfic i de vídeo

-Formació alternativa