Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Tecnocampus rep un ajut de 6.550 euros de la Generalitat per apropar el programari lliure CATix als ciutadans

Escoltar

Tecnocampus rep un ajut de 6.550 euros de la Generalitat per apropar el programari lliure CATix als ciutadans

I mpulsat pel TecnoCampusMataró, el programari lliure en català CATix va ser creat pel professor mataroní Antoni Mirabete i és el més emprat per la comunitat catalana a tot el món. Aquestes subvencions les ha atorgat l'Agència de Gestió d'Ajuts Universitaris i de Recerca (AGAUR), estan dotades d'un total de 981.250 euros i tenen l'objectiu d'impulsar programes de formació per facilitar l'accés a la societat del coneixement a tot Catalunya.

Quant al curs de l'"InfoCatix", s'impartirà des de mitjans de febrer fins a finals de juny perquè els ciutadans i ciutadanes de Mataró puguin iniciar-se gratuïtament en l'ús de l'ordinador mitjançant el programari lliure en llengua catalana. Impulsats pel TecnoCampusMataró (TCM) en col·laboració amb la TecnoEscola, l'"InfoCAtix" s'impartirà a la seu de la TecnoEscola (Casal de Joves. Plaça Espanya s/n de Mataró) en horaris de matí o tarda.

Amb els 6.550 euros de subvenció, es faran un total de set cursos de formació de programari lliure amb una durada de 24 hores cadascun i que es basaran en les temàtiques següents: nocions bàsiques de Microinformàtica i Sistema Operatiu Linux (8. h.); aplicacions bàsiques (processador de textos Writer) (8 h.), i també Internet i correu electrònic (8 h).

Aquestes 24 hores lectives per curs es distribuiran en vuit sessions de tres hores de durada. Cada setmana es faran dues sessions de matí i tarda per tal d'arribar a les disponibilitats horàries dels usuaris. El TecnoCampusMataró i la TecnoEscola impartiran 168 hores de formació en programari lliure.

La TecnoEscola, l'escola taller de l'Institut Municipal de Promoció Econòmica de Mataró, també ha col·laborat en l'elaboració del projecte. I gràcies a la seva aprovació i coincidint amb la fase d'inserció laboral de la TecnoEscola, el TecnoCampusMataró contractarà un dels alumnes del grup de Tecnics dinamitzadors per a la elaboració de materials, preparació i impartició de les accions formatives.

D'altres entitats que han rebut subvencions de l'Agència de Gestió d'Ajuts Universitaris i de Recerca de la Generalitat de Catalunya són el Casal d'Avis de la Gent Gran del Parc de Mataró, la Fundació Maresme, el Consell Comarcal del Maresme i l'entitat arenys.org. Per la seva banda, el Casal d'Avis de la Gent Gran del Parc de Mataró es convertirà en CasalCATix, és a dir, en un centre on es formarà a la gent gran i aquelles persones associades al casal que vulguin aprendre què és i com funciona el programari lliure. La Fundació Maresme implantarà el programa de formació "Capacitació Digital" que té l'objectiu de formar en matèria de noves tecnologies als disminuïts psíquics.

Més enllà de Mataró, el Consell Comarcal del Maresme portarà a terme el Curs de Formació de Noves Tecnologies per a dones del Maresme. Finalment, l'entitat arenys.org implantarà el programa Arenys Digital que té l'objectiu de fomentar l'ús del programari lliure en aquesta localitat del Maresme.

Què és la CATix

La plataforma CATix és la primera versió d'un paquet informàtic que inclou sistema operatiu i programari lliure (gratuït) en català. Es basa en la plataforma GNU € Linux i disposa d'un total de 1.200 aplicacions o programes informàtics (tractament de texts, bases de dades, accés a Internet i gestió de correu electrònic, tractament de fotografies i il·lustracions, etc.,) d'ús lliure i amb llicència GPL, apte per a ciutadans i empreses.

El TecnoCampusMataró (TCM) i la Regidoria de Ciutat del Coneixement de l'Ajuntament de Barcelona van promocionar aquesta plataforma l'abril passat i ja en preparen una de nova per aquest any. A més de ésser editat en català i totalment gratuït, un dels avantatges principals de la CATix és que no li afecten pràcticament els virus informàtics, es pot copiar i modificar sense limitacions i es pot actualitzar permanentment mitjançant el web www.catix.org.