Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Un monòlit senyalitza al passeig del Callao el punt d'inici del Camí del Nord

Escoltar

Un monòlit senyalitza al passeig del Callao el punt d'inici del Camí del Nord

Mataró ha senyalitzat amb un monòlit el punt d'inici del Camí del Nord, també conegut com a Camí del Canigó. L'alcalde de Mataró, Joan Antoni Baron, ha presidit aquest migdia l'acte de descobriment de l'escultura, que ha quedat instal·lada al passeig del Callao.

El Camí del Nord

La pica del Canigó i la ciutat de Mataró estan situades a la mateixa longitud, de manera que queden unides per una línia imaginària o meridià que connecta muntanya i mar. Un itinerari a peu materialitza aquesta unió: un camí que, amb Mataró com a punt de sortida, condueix fins al Canigó. Es tracta de la ruta transfronterera GR83, més coneguda com a Camí del Nord o Camí del Canigó.

L'inici de la ruta és a la platja del Callao, des d'on el camí s'endinsa cap a les Cinc Sènies. El recorregut travessa el Maresme, el Vallès Oriental, la Selva, la Garrotxa, el Ripollès, el Vallespir i el Conflent, arribant al Canigó i a Prada de Conflent. El Camí del Nord va ser utilitzat per milers d'exiliats que fugien cap a França a conseqüència de la Guerra Civil.

L'escultura

L'Ajuntament de Mataró ha dut a terme la senyalització de l'inici del Camí del Nord a la ciutat a iniciativa de l'entitat excursionista Marxaires Mataró-Canigó. El monòlit està format per una peça quadrada, de 2,10 x 2,10 metres, construïda en acer inoxidable i acer corten. El retall d'aquests dos materials coincideix amb el perfil del recorregut del Camí del Nord, entre Mataró i Prada de Conflent. El gruix de la peça d'acer s'ha aprofitat per indicar els municipis per on transcorre la ruta.

Per simbolitzar la línia imaginària que uneix la ciutat de Mataró amb la muntanya del Canigó, s'ha construït una peça corbada d'acer d'uns 9 metres de llargada que s'enfonsa a la sorra de la platja. A l'interior d'aquesta peça s'hi ha col·locat fibra òptica, de manera que de nit es marca una línia corba de llum coincidint amb el meridià.

El monòlit ha estat projectat per l'arquitecta municipal Dolors Periel, i es va encarregar a l'empresa de Mataró Construccions Metàl·liques Cañellas, SL., per un import de 29.536,82 euros.