Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Una exposició al Museu de Mataró donarà a conèixer el valor patrimonial dels boscos de ribera de Catalunya

Escoltar

Una exposició al Museu de Mataró donarà a conèixer el valor patrimonial dels boscos de ribera de Catalunya

El president del Patronat Municipal de Cultura, Jaume Graupera, inaugurarà demà a les 19.30 hores al Museu de Mataró l'exposició "Ombres d'aigua. Els boscos de ribera". La mostra, que romandrà al Museu fins el 19 de juny, té com a principal objectiu divulgar el valor patrimonial dels boscos de ribera de Catalunya.

L'exposició és fruit del treball de recerca realitzat durant els darrers sis anys per la Secció de Ciències Naturals del Museu de Mataró, que al 2003 ja va dedicar el butlletí "L'Atzavara" núm. 11 a les riberes, rius i rieres. Per organitzar la mostra s'han pres com a exemple els resultats de l'estudi realitzat per la Secció de Ciències a la conca de la riera d'Argentona.

Encara que la vegetació i la fauna característiques dels boscos de ribera varien segons si es tracta de rieres o de rius i depenent de la seva situació al territori català, els valors com a ecosistema i les pertorbacions que pateixen són els mateixos.

La mostra "Ombres d'aigua. Els boscos de ribera" es divideix en diferents àmbits:

  • La riquesa de les riberes: en aquest primer àmbit s'ha creat una escenografia que, amb l'ajut de llums i sons, evoca el paisatge i les sensacions en una ribera, destacant-ne els elements que la configuren i les funcions que compleix com a ecosistema.
  • Descoberta d'un bosc de ribera: mitjançant diferents plafons temàtics, i com si es tractés d'una enciclopèdia visual, es mostra què podem trobar en un riu o en una riera tot fent una passejada o si l'anem a estudiar.
  • Reflexió: en aquest àmbit es mostren les dues cares que pot tenir l'actitud humana cap als ecosistemes de ribera. Aquesta actitud pot ser d'admiració, representada per diferents pintures de Jordi Arenas, o bé de falta de cura pel que fa l'impacte que l'acció de l'home pot tenir sobre els boscos de ribera.
  • Mirant el futur: exposició d'imatges i textos que mostren les accions dutes a terme tant per les administracions públiques com per la ciutadania pel que fa la preservació d'aquests ecosistemes i els camins a seguir en el futur.

L'exposició romandrà al Museu de Mataró (El Carreró, 17-19) fins el 19 de juny, amb el següent horari de visita:

- Feiners, de 18.00 a 21.00 hores (tancat els dilluns)

- Dissabtes i diumenges, d'11.00 a 14.00 hores i de 18.00 a 21.00 hores.

- L'horari el dissabte 18 i diumenge 19 de juny, serà de 18.00 a 21.00 hores

- Tancat els dies 25 de març i 1 de maig

Les escoles i altres col·lectius poden concertar visites guiades amb antelació, trucant al telèfon 93 758 24 01 (dilluns, dimecres o divendres de 10.00 a 13.00 hores). Les visites concertades es faran els feiners de 9.00 a 14.00 hores i de 15.00 a 18.00 hores.