Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Comencen les obres d'urbanització del parc passeig de Marina al sector d'El Rengle

Escoltar

Comencen les obres d'urbanització del parc passeig de Marina al sector d'El Rengle

Aquest setmana s'inicien els treballs d'urbanització del passeig de Marina a l'alçada del sector d'El Rengle de Mataró. Les obres, promogudes per l'entitat municipal Promocions Urbanístiques de Mataró, SA, (PUMSA) i adjudicades a l'empresa Scrinser-Aridos, tenen un pressupost d'execució d'aproximadament 3.5 milions d'euros finançats pels diferents propietaris del sector. Està previst que finalitzin el març de 2007.

La superfície total que s'urbanitzarà serà de 37.500 m2. Es tracta d'un terreny rectangular i pla de 50 m d'ample i 750 de llarg comprès entre el passeig de Marina (passeig Marítim), el carrer del Port, la línia del ferrocarril i la Via Sèrgia.

Els arquitectes Batlle i Roig van ser escollits per posar-se al capdavant de la urbanització de les zones verdes del sector d'El Rengle. Així, són els artífexs del projecte del parc del passeig de Marina. L'oficina d'arquitectura Batlle i Roig Arquitectes va ser formada el 1981 per Enric Batlle i Joan Roig. Dita oficina està especialitzada en desenvolupar projectes d'edificació, planejament, paisatge, equipaments i ponts. Aquest equip d'arquitectes ha creat jardins a diferents barris de Barcelona, Sabadell o Sant Cugat, entre d'altres.

Cercles i "Ondulacions"

Un sistema de jardins ubicats dins del parc, situats sobre la línia de ferrocarril i amb vistes al mar, permetran generar espais interns diferents a fi de crear una successió d'elements rica i variada.

El projecte d'urbanització pretén trencar amb la forma rectangular i unidireccional del parc mitjançant la creació d'espais circulars que permetran passejar al seu voltant i crearan una sèrie de recorreguts sinuosos. Aquests cercles estaran formats per prats, boscos, arbres, pistes polivalents, jocs infantils, muntanya, zona de bar, pas soterrat i amfiteatre.

També s'ha previst la instal·lació d'una escultura de l'escultor mataroní, Llucià González i que ell mateix anomena "Ondulacions". L'escultura, que dóna una nota d'art i simbolitza el nou creixement de la ciutat, es realitzarà en acer que es polirà per donar reflexos de llum al parc; tindrà unes dimensions de sis metres de llarg per quatre d'alçada i es col·locarà sobre una plataforma circular per tal que es pugui veure des de diferents llocs del parc.

La urbanització també preveu la instal·lació de columnes de llum de 12 metres d'alçada i també diverses fons, bancs i papereres de disseny.

Espècies d'arbres i accessos

L'elecció de les espècies vegetals s'ha realitzat considerant les característiques de l'emplaçament, les condicions de l'entorn i la proximitat a primera línia de mar. Pel que fa als arbres es plantaran Plàtans, Prunus, Tamarius, Olees i Garrofers, entre d'altres; d'arbusts, Tamarixs, Alocs, Abèlies, Romanís, Polígoles i espècies gramínies i vivaces entre d'altres varietats; i, finalment, també s'hi plantarà gespa.

La plantació en franges i en formes circulars, que es farà durant la tardor per facilitar-ne el seu arrelament, fomenta la vegetació com a barrera protectora que es plantaran al llarg del parc segons la seva resistència respecte a la proximitat a la primera línia de mar.


Pel que fa als accessos, es resoldran mitjançant rampes de formigó raspallat.
La separació entre el parc i la tanca del tren es resol amb un suau talús vegetat
rematat amb trams d'una filera d'arbusts i un camí d'asfalt perimetral que voreja
els cercles més propers al talús. En els passos de zebra es farà un eixamplament
en forma d'arc de circumferència per emfatitzar la forma circular i permetre
l'accés a la cota superior del parc.