Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

El Centre de creació i pensament contemporani Can Xalant fa balanç dels primers mesos de funcionament

Escoltar

El Centre de creació i pensament contemporani Can Xalant fa balanç dels primers mesos de funcionament

El president del Patronat Municipal de Cultura, Jaume Graupera, la gerent de l'Entitat Autònoma de Difusió Cultural del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, Berta Sureda, el director del PMC, Rafael Milán, i el director del Centre de creació i pensament contemporani Can Xalant, Pep Dardanyà, han celebrat avui la primera reunió de seguiment i balanç de funcionament del centre.

Can Xalant va començar a funcionar al novembre de 2005, amb l'objectiu de posicionar-se en el circuit artístic català i donar-se a conèixer a nivell nacional i internacional. El centre de creació està gestionat per l'empresa Trànsit Projectes i el col·lectiu mataroní ACM.

Activitats realitzades

Des de la seva posada en marxa, Can Xalant ha acollit:

  • 4 tallers formatius
  • 3 workshops amb artistes de trajectòria internacional consolidada (Alfredo Jaar, Tadashi Kawamata i Erick Beltran)
  • 9 jornades de conferències i debat gratuïtes i obertes a tothom, on han participat al voltant de 680 participants, dels quals un 40% són de Mataró
  • 34 artistes residents, entre els quals n'hi ha 3 d'internacionals: Taniel Morales (Mèxic), el col·lectiu Stalker (Roma) i Laurent Quénéhen (França)

Durant els primers mesos de funcionament, s'hi han instal·lat a Can Xalant dos col·lectius: Osservatorio Nomade i Going Public Barcelona. També s'han llogat estudis a 8 artistes, dels quals 5 són de Mataró, 2 de Vilassar de Mar i un de Barcelona.

A més, s'ha celebrat el primer intercanvi entre Can Xalant i el Centre Colombo Americano de Medellín (Colòmbia). Miquel Garcia Membrado i Fredy Serna han estat els artistes escollits per a realitzar l'intercanvi.

El Centre també ha donat suport a la producció de 13 projectes de diferent envergadura amb la cessió dels equipaments espais o infraestructures.

D'altra banda, Can Xalant ha dut a terme col·laboracions i coproduccions amb KRTU; Centre d'Art Santa Mònica de Barcelona; Fundació Tàpies de Barcelona; Hangar de Barcelona; Arteleku de Sant Sebastià; la Facultat de Belles Arts de Barcelona; escola Massana de Barcelona; escola Pau Gargallo de Badalona; escola Elisava de Barcelona; escola ESDI de Barcelona; Oficina de Difusió Artística de la Diputació de Barcelona; la Sala d'Art Jove de la Generalitat de Catalunya; el Festival de Cinema Fascurt d'El Masnou; amb el projecte Idensitat Calaf-Manresa-Mataró; Going Public Atlante Mediterraneo i ON/Barcelona; La Fonderie de Montreal (Canadà); Platform Garantii d'Istanbul (Turquia); el Basilisco de Buenos Aires (Argentina); CRAC Alsace d'Altkirsch (França) i Teorètica de San José (Costa Rica).

Can Xalant ha treballat amb les institucions i entitats culturals de la ciutat de Mataró. Per exemple, ha dut a terme convenis amb l'Escola Universitària Politècnica de Mataró, amb TecnoCampus i amb el Centre de Formació i Prevenció de Mataró; coproduccions amb el Museu de Mataró, Ca l'Arenas i Patronat Municipal de Cultura i amb la comissió de cinema de la Mostra de Cinema de Mataró; col·laboració amb l'Associació d'Artistes Urbans del Maresme, amb l'associació Matik i amb els Instituts i escoles que imparteixen Batxillerat Artístic a Mataró, i múltiples presentacions, contactes i col·laboracions amb molts artistes i agents culturals mataronins.

Així mateix, s'ha fet un esforç de difusió dels diferents projectes desenvolupats mitjançant entrevistes amb responsables d'institucions, centres d'art i agents culturals.