Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

El Ple aprova per unanimitat una proposta de resolució per a la restitució del monument de les 'Quatre columnes' de Puig i Cadafalch

Escoltar

El Ple aprova per unanimitat una proposta de resolució per a la restitució del monument de les 'Quatre columnes' de Puig i Cadafalch

El Ple va aprovar ahir per unanimitat una proposta de resolució presentada per tots els grups municipals d'adhesió a la campanya per a la restitució de les "Quatre columnes" erigides a Montjuïc l'any 1919 per Josep Puig i Cadafalch.

El text íntegre de la proposta diu:

"L'any 1919 es va inaugurar a l'avinguda de l'Exposició de Montjuïc de la ciutat de Barcelona el monument de les "Quatre columnes" obra de l'arquitecte mataroní Josep Puig i Cadafalch. Les columnes feien més de vint metres d'alt i més de dos metres de diàmetre, estaven coronades per un capitell jònic i foren un primer pas per a la urbanització de la muntanya de Montjuïc.

Les quatre columnes, situades a l'accés de la muntanya, simbolitzaven les quatre barres de la bandera de Catalunya i formaven part d'un conjunt arquitectònic, símbol de la mediterranietat.

El 1928, en plena dictadura del General Primo de Rivera, aquest ordenà el seu enderrocament, per tal d'esborrar qualsevol rastre d'identitat catalana a l'Exposició Universal que se celebraria l'any 1929 a Barcelona.

En el procés de recuperació de la memòria històrica del nostre país és molt important treballar en la restitució dels símbols d'identitat nacional. La recuperació del monument de les "Quatre columnes" de Puig i Cadafalch a Barcelona significa la recuperació d'un símbol de catalanitat a la capital del nostre país i un acte de justícia històrica. L'Ajuntament de Barcelona va acordar l'any 1994 la seva restitució i, amb posterioritat, s'han tramitat altres iniciatives en aquesta mateixa línia, com la Proposició no de Llei sobre la recuperació del monument de Puig i Cadafalch a Barcelona (tram. 250-00702/07), presentada al Parlament de Catalunya l'abril del 2005 per tots els grups parlamentaris catalans (BOPC núm. 189 de 23/05/2005) i a la Resolució 291/VII de Parlament de Catalunya de 9 de novembre de 2005.  

En aquest procés, la societat civil catalana hi juga un paper molt destacat, havent-se organitzat campanyes i accions diverses orientades a la recuperació del monument desaparegut. En aquest sentit, el Club d'Opinió Jaume Llavina de Mataró demana a l'Ajuntament, per la seva significació i per tractar-se de l'obra d'un mataroní i fill il·lustre de la ciutat, l'adhesió a la campanya de recuperació i restitució del monument de les "Quatre columnes" de Josep Puig i Cadafalch a Barcelona endegada per la Xarxa d'Entitats Cíviques i Culturals.  

Per les raons exposades, els grups municipals de l'Ajuntament de Mataró proposen al Ple l'aprovació de la següent 

Proposta de resolució:

Primer.- Adherir-se l'Ajuntament de Mataró a la campanya de recuperació i restitució del monument de les "Quatre columnes" de Josep Puig i Cadafalch a Barcelona endegada per la Xarxa d'Entitats Cíviques i Culturals i abonada pel Grup d'Opinió Jaume Llavina de Mataró i altres entitats culturals de la ciutat.

Segon.- Comunicar l'acord a l'Ajuntament de Barcelona, al Parlament de Catalunya, a la Xarxa d'Entitats Cíviques i Culturals i al Grup d'Opinió Jaume Llavina de Mataró".