Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

El Ple aprova una proposta de resolució a favor del català a Europa

Escoltar

El Ple aprova una proposta de resolució a favor del català a Europa

El Ple municipal va aprovar ahir una proposta de resolució presentada pels grups municipals del PSC, CiU, ICV-EA i ERC a favor del català a Europa.

El text íntegre de la resolució és el següent:

"El passat 26 d'abril de 2006 la Mesa del Parlament Europeu, reunida a Brussel·les, va rebutjar una de les propostes del Govern espanyol per avançar en el reconeixement de l'ús del català a l'Eurocambra. És a dir, que els ciutadans es puguin adreçar en català en aquesta institució.

El resultat va ser de sis vots a favor i set en contra. Havent diputats catalans que d'una manera irresponsable es van manifestar en contra, propiciant el vot contrari dels vicepresidents populars i del vicepresident liberal.

Els vots a favor van ser del president socialista Josep Borrell, vicepresidents socialistes i vicepresident del Grup Verd.

Atès que l'article 22 de la Carta de drets fonamentals de la Unió Europea parla directament del respecte a la pluralitat lingüística com una riquesa que cal mantenir i envigorir.

Atès que el català és llengua oficial per a milions de persones a Europa.

Atès que el català ja es pot emprar al Consell de Ministres de la UE, a la Comissió Europea i al Comitè de les Regions.

Atès que els ciutadans ja es poden adreçar en català al Consell de Ministres de la UE, a la Comissió Europea i al Comitè de les Regions.

Atès que és necessari també que els ciutadans i els diputats catalans que vulguin es puguin adreçar en català al Parlament Europeu

Atès que els arguments anteriors són encara més exigibles a dins el propi Estat espanyol. I que els catalans tenim dret a què els nostres representats tant al Parlament europeu com a les Corts Generals de l'Estat, puguin utilitzar el català com a llengua. Cal també que l'Estat faci les reformes necessàries per aconseguir aquest objectiu de dret bàsic per als catalans.

Per tot això, el Ple d'aquesta corporació acorda el següent:

Primer.- Demana per unanimitat que el Parlament Europeu adopti urgentment les mesures necessàries per permetre l'ús del català en aquesta institució democràtica, tal i com ja està acordat en les altres institucions de la Unió Europea.

Segon.- Demanar que el Parlament Europeu reculli la proposta presentada formalment pel Govern espanyol perquè, en primer lloc, els ciutadans puguin adreçar-se - i rebre resposta- en català al Parlament Europeu i, de l'altra, perquè els diputats catalans del Parlament Europeu puguin intervenir en la seva llengua.

Tercer.- Sol·licitar al Govern espanyol que segueixi treballant perquè el català es pugui parlar a l'Eurocambra.

Quart.- Sol·licitar al Govern espanyol que definitivament el català es converteixi en llengua oficial al Congrés dels Diputats i que per tant el català pugui ser utilitzat en aquesta institució, atès que és difícil que a Europa es pugui reconèixer plenament el català si a Espanya encara no ho està.

Cinquè-. Comunicar aquests acords al Parlament Europeu, al Congrés dels Diputats, al Senat, al Parlament de Catalunya i al Govern de la Generalitat de Catalunya a través de la seva Delegació a Brussel·les".