Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

El Ple aprova una proposta de resolució per retre homenatge a la pedagoga Marta Mata

Escoltar

El Ple aprova una proposta de resolució per retre homenatge a la pedagoga Marta Mata

El Ple municipal va aprovar dijous passat una proposta de resolució presentada pels grups municipals del PSC, CiU, ICV-EUiA i ERC per retre homenatge a la pedagoga Marta Mata. El grup municipal del PPC es va abstenir.

El text íntegre de la resolució és el següent:

"El dimarts 27 de juny va morir a Barcelona Marta Mata i Garriga, figura cabdal de la pedagogia catalana contemporània. La seva aportació personal, professional i política en l'àmbit de l'educació ha estat d'un enorme valor i ha irradiat de manera molt important no només la comunitat educativa sinó el conjunt de la societat catalana.

El compromís de Marta Mata amb el que ha de ser un dels pilars fonamentals d'un país, l'educació dels infants i els joves, ha estat reconegut unànimement. Aquest compromís s'ha manifestat en moltes vessants de la seva activitat: la docència, la formació de mestres, la renovació pedagògica, la recerca, la fonologia, la didàctica de la llengua, la bibliografia i les publicacions especialitzades, les ponències i conferències, les accions de sensibilització i de divulgació dels valors de l'educació, la promoció de l'associacionisme entorn de l'escola, el foment de les escoles bressol, etc. De totes elles, la faceta que més l'ha caracteritzada ha estat la de mestra de mestres, perquè tanmateix la influència del seu mestratge ha estat remarcable en generacions senceres de docents i, per extensió, de molts alumnes i famílies.

L'any 1965, clandestinament, Marta Mata ja va fundar l'Associació Rosa Sensat, com a escola de formació de mestres i com a nucli de difusió de propostes de renovació pedagògica, de recuperació del català i d'arrelament de la pràctica educativa a la realitat del país, entroncant així amb la tradició innovadora que havien significat en el seu temps les experiències de la Mancomunitat de Catalunya i de la Generalitat republicana. Més endavant, des de Rosa Sensat mateix, va fer possible les primeres Escoles d'Estiu, que actualment estan esteses per tot el territori de Catalunya, com és el cas del Maresme.

La intensa activitat de Marta Mata es va manifestar també en el camp del compromís cívic i polític. Sempre va defensar amb coratge el dret a una educació pública, de qualitat, laica i integradora. Una educació que fes realitat l'objectiu de convertir les noves generacions en persones actives, dignes i compromeses. I ho va fer amb intel·ligència, combinant una inigualable afabilitat en les formes i una defensa contundent dels seus principis. L'educació, digué en moltes ocasions, fa més lliures i participatius els ciutadans i és un instrument fonamental en la lluita per la igualtat d'oportunitats. Per això va voler fer de l'escola un veritable patrimoni comunitari.

Convençuda que el treball per a l'educació depassa l'àmbit estricte de l'escola, no va defugir responsabilitats en el camp de la política educativa i de la gestió institucional. En representació del Partit dels Socialistes de Catalunya, va ser diputada al Congrés en les corts constituents, diputada al Parlament de Catalunya, senadora en representació del Parlament, regidora d'Educació de l'Ajuntament de Barcelona i diputada, també d'Educació, a la Diputació de Barcelona.

Marta Mata ha estat una treballadora infatigable fins als darrers instants de la seva vida, en què en la seva qualitat de presidenta ha estat duent a terme un procés de renovació del Consell Escolar de l'Estat.

La seva tasca continuada per la millora de l'educació al nostre país al llarg de vuitanta anys la fan, tal com ha estat dit, amb plena justícia i mereixement, una figura de referència.

Per aquest motiu, i tenint en compte que properament el Ple del nostre Ajuntament, d'acord amb les previsions de l'Institut Municipal d'Educació i el que disposa el Decret 198/1996, haurà de proposar al Departament d'Educació de la Generalitat la denominació específica dels diversos Centres d'Educació Infantil i Primària que els propers cursos hauran d'iniciar la seva activitat a Mataró, fóra escaient assignar el nom de Marta Mata a una d'aquestes escoles com a forma d'homenatge i de record de la ciutat envers la seva persona i de l'obra educadora duta a terme, en el sentit que ho va plantejar l'alcalde fa pocs dies, en el marc de l'acte inaugural de la 27ª. Escola d'Estiu del Maresme organitzada pel Moviment Educatiu del Maresme.

Per tot el que ha estat exposat, el Ple d'aquesta Corporació acorda,

Primer.- Retre homenatge a la figura i l'obra de Marta Mata i Garriga i reconèixer la importància de la seva aportació per a la millora de l'educació i de la societat catalana.

Segon.- Trametre aquests acords, juntament amb el sentiment de condol i de gratitud a l'Associació de Mestres Rosa Sensat i a la Fundació Àngels Garriga de Mata".