Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Els actes de celebració de l'Onze de Setembre comencen amb una conferència sobre les arrels del catalanisme

Escoltar

Els actes de celebració de l'Onze de Setembre comencen amb una conferència sobre les arrels del catalanisme

La Diada Nacional de Catalunya, l'Onze de Setembre, se celebrarà com ja és tradicional amb l'ofrena floral institucional i de les entitats al monòlit del polític Rafael Casanova. El programa inclou aquest any, a més de l'habitual acte acadèmic institucional, una ballada de sardanes, una cursa pels carrers de la ciutat i una exposició sobre el 25è aniversari del restabliment del Parlament de Catalunya.

L'acte acadèmic institucional tindrà lloc el 6 de setembre al Saló de Sessions de l'Ajuntament (La Riera, 48) a les 20 h. En aquest acte l'historiador i Premi d'Honor de les Lletres Catalanes Josep Termes oferirà la conferència "Les arrels populars del catalanisme". L'acte està organitzat per l'Ajuntament de Mataró i Òmnium Cultural.

Dissabte 9 de setembre, a partir de les 19 h, la plaça de Santa Anna serà l'escenari on es farà l'habitual ballada de sardanes per commemorar la Diada Nacional.

El dilluns 11 de setembre hi ha programats dos actes. A les 9 h al passeig Marítim, al costat del Centre Natació Mataró, s'iniciarà la XII edició de la Cursa Mataró Ronda 43 € 2006. La cursa és de 10 km i recorrerà diferents carrers de Mataró. Els participants rebran una samarreta com a record i s'oferirà un esmorzar per a tots ells. La cursa està organitzada per Interesport Ronda 43 i el Centre Atlètic Laietània i compta amb la col·laboració del Patronat Municipal d'Esports.

A les 11 h davant del monòlit de Rafael Casanova, situat a la plaça que porta el seu nom a l'avinguda de Josep Puig i Cadafalch, es farà l'ofrena floral institucional i de les entitats de la ciutat. L'acte estarà amenitzat per la música de l'Esbart Sant Cugat. A més, els assistents podran tastar el Pastisset de la Diada. El dolç es va instaurar fa dos anys i és un pastís de pa de pessic amb el dalt de crema i la representació de les quatre barres de la senyera.

Dimarts 12 de setembre, l'alcalde, Joan Antoni Baron, i el president del Parlament de Catalunya, Ernest Benach, inauguraran l'exposició "Parlament de Catalunya (1980-2005). Història i Futur". La inauguració tindrà lloc a les 19 h a Can Palauet (carrer d'en Palau, 32-34).

La mostra commemora el 25è aniversari del restabliment del Parlament de Catalunya i té com objectiu donar a conèixer la història i l'evolució de la institució. L'exposició, que és itinerant i està organitzada pel Parlament de Catalunya, es podrà veure fins a l'1 d'octubre.

Ahir dimecres 30 d'agost, l'alcalde de Mataró i el president del Parlament de Catalunya van signar el conveni de col·laboració entre les dues institucions per mostrar i difondre aquesta exposició commemorativa.

Un nou cartell

El cartell d'enguany s'ha fet des del Servei de Comunicació de l'Ajuntament i l'ha realitzat el dissenyador Daniel Robledo. El cartell fa 25 cm x 70 cm i recupera la tradició dels cartells de reivindicació popular dels anys 30 a Catalunya. La imatge és una mà enarborant la senyera catalana.