Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Els domicilis amb dispositius estalviadors d'aigua van reduir el consum en un 15% després d'instal·lar els mecanismes

Escoltar

Els domicilis amb dispositius estalviadors d'aigua van reduir el consum en un 15% després d'instal·lar els mecanismes

Els resultats de la prova pilot que la societat municipal Aigües de Mataró, SA (AMSA) ha dut a terme a uns 200 habitatges de la ciutat, on entre febrer i març de 2005 es van col·locar mecanismes estalviadors d'aigua, indiquen que aquests domicilis han reduït el consum en un 15% després de la instal·lació dels dispositius, estalvi que suposa un 6% addicional respecte al registrat a la mitjana de la ciutat. La prova pilot formava part de la campanya de sensibilització ciutadana Mataró estalvia aigua, sobre l'ús eficient d'aquest recurs, que es va fer amb col·laboració amb l'entitat Ecologistes en Acció.

La campanya es va desenvolupar en tres fases. En primer lloc, agents cívics van instal·lar a les aixetes, dutxes i cisternes de WC d'uns 150 domicilis mecanismes estalviadors d'aigua que permetessin la regulació del cabal. En una segona fase, es van lliurar gratuïtament dispositius per a 1.438 habitatges a les persones que els van anar a recollir a l'oficina de la campanya. La prova pilot feta per AMSA ha consistit en el seguiment del consum d'aigua d'aquests 150 habitatges a on es van instal·lar els mecanismes i a uns 50 més, on els propietaris els van instal·lar pel seu compte.

Segons les dades de seguiment, el consum d'aigua dels 200 domicilis de la prova pilot, que van instal·lar els dispositius al primer trimestre de 2005, han passat de consumir 136 litres/habitant i dia l'any anterior (2004) a la instal·lació dels mecanismes, a 116 litres/habitant i dia de mitjana durant els 12 mesos posteriors (d'abril de 2005 a març de 2006). Això representa un estalvi total d'aigua d'un 15%.

En aquest mateix període, la ciutat de Mataró va passar de consumir 125 litres/habitant i dia, a 114 litres litres/habitant i dia, amb un estalvi d'un 9%. Per tant, a la zona on s'ha realitzat la prova pilot aquest estalvi ha estat d'un 6% addicional respecte al global de la ciutat.

La prova pilot s'ha dut a terme en una zona del municipi on hi havia habitatges amb un consum domèstic superior a la mitjana de la ciutat. Després de la instal·lació dels mecanismes, aquests habitatges han rebaixat el consum fins a pràcticament igualar-lo a la mitjana de Mataró.

Comparativa de consum domèstic

Mitjana any 2004

Mitjana 2005-06 (*)

Variació

Consum ciutat de Mataró

125 litres/habitant/dia

114 litres/habitant/dia

-9%

Consum 200 habitatges prova pilot

136 litres/habitant/dia

116 litres/habitant/dia

-15%

(*) Correspon a la mitjana dels 12 mesos posteriors a la instal·lació dels dispositius: d'abril de 2005 a març de 2006

Venda de mecanismes estalviadors

La tercera fase de la campanya Mataró estalvia aigua va consistir en l'adhesió a la iniciativa de 20 ferreteries i establiments especialitzats de la ciutat, que es van comprometre a posar a la venda els dispositius d'estalvi d'aigua i informar als seus clients al respecte.

Entre juny de 2005 i març de 2006, els establiments adherits van vendre 3.868 mecanismes d'estalvi per a les aixetes, 202 per a les dutxes i 220 dispositius de doble descàrrega per a les cisternes dels WC.

En el cas dels habitatges nous, el Decret 21/2006 de la Generalitat de Catalunya, de 14 de febrer, pel qual es regula l'adopció de criteris ambientals i d'ecoeficiència en els edificis, ja estableix l'obligació d'incorporar dispositius d'estalvi d'aigua a les aixetes i les cisternes.

Aigües de Mataró, SA du a terme diferents iniciatives per sensibilitzar els abonats en la necessitat de fer un consum responsable. Així, el rebut de l'aigua inclou informació detallada i gràfiques del consum de cada domicili, i ofereix consells per promoure l'estalvi.