Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Els estudis de la fàbrica modernista de Can Marfà dissenyen un gran museu amb sis àmbits temàtics

Escoltar

Els estudis de la fàbrica modernista de Can Marfà dissenyen un gran museu amb sis àmbits temàtics

El president del Patronat Municipal de Cultura, Jaume Graupera, i la regidora d'Obres, Montserrat López, han presentat en roda de premsa els estudis museològic i museogràfic del futur equipament i l'estudi d'usos previ al projecte de rehabilitació arquitectònica del conjunt de Can Marfà.

Els estudis van ser presentats a la Comissió Informativa Municipal de Serveis Personals del 15 de setembre i al consell plenari del Patronat Municipal de Cultura de dimecres passat.

L'antiga fàbrica de Can Marfà, declarada Bé Cultural d'Interès Local, està situada al carrer de Jordi Joan. El conjunt està integrat per dues naus, de planta baixa i dos pisos cada una, i un edifici annex en forma d'U de la mateixa alçada que no està inclòs en el catàleg municipal del Patrimoni Arquitectònic. Les dues naus principals estan connectades per uns ponts coberts. Una xemeneia ubicada entre les naus completa el conjunt.

La idea és que l'equipament substitueixi a la llarga l'actual Museu de Mataró (El Carreró,17) i, per tant, s'hi traslladaran:

  • la col·lecció arqueològica de Mataró, procedent de les excavacions ibèriques i romanes realitzades al municipi,
  • la col·lecció de maquinària i altres elements de la Fundació Jaume Vilaseca sobre el gènere de punt, conservada per aquesta entitat,
  • la col·lecció d'objectes que ha anat recollint el Museu de Mataró al llarg del temps, i que són testimonis rellevants de l'evolució de la història de la ciutat i del Maresme,
  • la col·lecció d'història natural, que inclou algun element singular i voluminós, com l'esquelet de l'anomenada balena de Mataró.

El projecte museològic i museogràfic

Can Marfà aproparà els visitants a la història de Mataró. El primer estudi museològic i museogràfic proposa una distribució segons sis eixos temàtics, defugint la linealitat i la cronologia. Cada eix tindrà sentit per sí mateix i una certa autonomia dins del discurs general. Els continguts d'aquests eixos són:

  1. D'Iluro a Mataró: territori i ciutat.
  2. · Introducció

    · Logos: territori i plataforma marina

    · Iluro: la petjada de Roma

    · Toc de campanes: el món medieval i modern

    · A l'ombra de les xemeneies. Els segles XIX-XX

    · Els desafiaments del segle XXI

  3. Dones i homes: la gent
  4. · Introducció

    · Fills de Mataró

    · Ciutadans d'Iluro

    · Serfs i senyors

    · La societat menestral i manufacturera

    · Burgesos i proletaris

    · La societat civil

    · La premsa i fonts textuals

    · De la societat industrial a la post-industrial

    · La diversitat del segle XXI

  5. Veles i motors. Producció, transport i comerç
  6. · Introducció

    · La coca i el tren de 1848

    · Faex laietana

    · El retorn de la vinya

    · Estampar indianes

    · La cursa d'Índies

    · Exportar i importar en la societat industrial

    · De la tartana al 600

  7. Confort i sistemes de producció
  8. · Introducció

    · Espina central centrada en la indumentària, com a sistema de protecció

    · Els elements de confort de la domus romana

    · El confort a l'època moderna

    · El parament de la llar dels obrers

    · Calefacció i fred: la regulació de la temperatura. La revolució blanca: els anys seixanta

    · De comunes a toilettes

    · Escombres i rentadores: la neteja

    · La revolució blanca

    · Decoració, gaudi i coneixement

  9. Mites, creences i tradicions
  10. · Introducció

    · Gegants, nans i bestiari

    · De la festa pagana a la cristiana

    · Festes del cicle d' hivern

    · Festes del cicle de la primavera

    · Festes del cicle d'estiu

    · Festes del cicle de la tardor

    · Les festes del cicle de la vida

    · La festa: aportacions emergents

  11. L'aventura del gènere de punt

· Introducció

· Els precedents tradicionals

· La mecanització

· El putting-out-system

· De la fàbrica a la botiga

· El despatx: el cervell de l'empresa

· La galeria de les màquines

· El taller de les màquines

· Imatge de la fàbrica

· Les mitges il·lustres

La museografia de Can Marfà prendrà com a model els nous grans museus de ciències socials existents a Europa, que exposen les col·leccions conservades en mòduls museogràfics bàsics (prismes de 3 per 1,50 metres d'aplicacions diverses), juntament amb contextualitzacions que faciliten la comprensió. En aquest sentit, es preveu una combinació amb models escenogràfics senzills de fortes línies conceptuals, amb elements de caràcter audiovisual simples i elements interactius resistents i discrets, fugint dels grans i complexos muntatges. La llum natural tindrà un paper destacat.

Estudi previ al projecte de rehabilitació i constructiu

A banda del projecte museològic i museogràfic, l'Ajuntament ha presentat també avui un estudi sobre la implantació i pla d'usos del futur equipament, que servirà de base per a la futura redacció del projecte de rehabilitació de Can Marfà. L'estudi es planteja:

  • L'enderroc de l'edifici annex a les naus principals, que permetrà obtenir un gran espai lliure i obert cap a la ciutat a la cruïlla entre el Camí Ral i el carrer de Jordi Joan.
  • La rehabilitació de les naus (2.651 m2 i 3.585 m2) , que acolliran les col·leccions del fons històric i per tant tot el recorregut museogràfic. Cada eix temàtic ocuparà una de les plantes.
  • La construcció d'un edifici d'accés (1.091 m2), de planta baixa i annexat a una de les naus, al llarg del carrer de Jordi Joan. Allotjaria un vestíbul que es podrà utilitzar com a espai polivalent, les guixetes, botiga, bar i un espai per exposicions temporals o sala d'actes.
  • La construcció d'un edifici de serveis (1.562 m2), de soterrani, planta baixa i entresòl, oposat a l'anterior i unit a la zona expositiva mitjançant un nucli d'accés vertical. Allotjaria les despendències destinades a la gestió del museu: despatxos, sales de reunions, biblioteca i magatzem.
  • La construcció de dues places, una a l'entrada del museu i adjacent al Camí Ral, i una segona al carrer de Cristòfor Colom, que possibilitarà l'accés a l'edifici de serveis.

El total de superfície construïda seria d'11.489 m2, incloent la urbanització exterior. L'estudi preveu la construcció de l'equipament en dues fases: en una primera fase es faria la urbanització de la plaça d'accés des del Camí Ral, l'edifici d'accés, els espais museogràfics a la nau més gran; la segona fase inclouria l'edifici de serveis, la urbanització de la plaça al carrer de Cristòfor Colom, els espais del museu a l'altra nau, la urbanització del pas entre les naus i el magatzem.

Segons els estudis realitzats, el projecte de rehabilització i construcció de nous edificis requereix una inversió aproximada d'11 milions d'euros, mentre que el projecte museogràfic té un pressupost d'uns 2 milions d'euros.