Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

La Setmana de Música Antiga de Mataró celebra el seu 25è aniversari amb concertistes reconeguts internacionalment

Escoltar

La Setmana de Música Antiga de Mataró celebra el seu 25è aniversari amb concertistes reconeguts internacionalment

Un total de tres concerts, quatre conferències i dues visites comentades conformen el programa d'enguany de la Setmana de la Música Antiga de Mataró, organitzada pel Patronat Municipal de Cultural, Unda Maris i Te de Tertúlia. Aquesta edició commemora el seu quart de segle d'existència esdevenint així un dels cicles musicals més veterans de Catalunya i que s'ha anat especialitzant en la interpretació historicista de la música antiga i barroca, amb els seus instruments originals.

Aquest any es repeteixen les presentacions dels concerts que els mateixos intèrprets faran una hora abans de l'inici de cada concert, consolidant-se així aquesta iniciativa que va tenir molt bona rebuda l'any passat. Una novetat d'enguany és que s'inclouran com a part de la programació de la setmana dues visites guiades: una el 25 de novembre, a les 6 de la tarda, a la Capella dels Dolors, i l'altra és un recorregut pels principals punts del Mataró dels segles XVII i XVIII, el dia 3 de desembre a les 12 del migdia.

Tres grans concerts

El primer dels concerts, el dissabte 25 de novembre, el farà el violinista holandès Jaap Schroder i el grup Hippocampus a la Capella dels Dolors; el segon serà el dijous 30 al Teatre Monumental on Jordi Savall oferirà un concert de viola de gamba amb un repertori amb obres de Marais, Bach o Ferrabosco recordant les seves primeres gravacions dels anys setanta, quan va començar a ser reconegut internacionalment. El tercer concert serà el diumenge 3 de desembre a la Capella dels Dolors, on es farà la representació de "La cantata del cafè", de J. S. Bach, una cantata profana sobre el tema de l'addicció al cafè i les baralles que aquest tema comporta a un pare i a la seva filla. La dramatització és de Josep Pujol, els actors seran Quim Lecina i Llorenç Blasi i cantaran Maria Hinojosa, Xavier Mendoza i Xavier Martínez. El Conjunt barroc del cafè posarà la instrumentalització musical.

Francesc Cortés, musicòleg i professor de la Universitat Autònoma de Barcelona, serà l'encarregat de presentar aquest últim concert. La cantata és fruit d'una col·laboració entre el Festival de Música Antiga de Tiana i el de Sant Martí Vell.

La XXV Setmana de Música Antiga de Mataró s'iniciarà, però, amb una conferència del músic, escriptor i traductor Pere Albert Balcells, que sota el títol "Mozart, un autoretrat musical" tractarà el tema de la visió del compositor sobre la seva obra i sobre la música en general, i ho farà a partir de l'anàlisi de la seva voluminosa correspondència.

El preu dels concerts és de 8,50 € cadascun, i les entrades es poden comprar a les oficines de Caixa Catalunya, al Servei Telentrada de Caixa Catalunya, a les oficines del Patronat Municipal de Cultura (carrer de Sant Josep, 9) o al mateix lloc del concert des d'una hora abans. Les conferències són gratuïtes, i les visites comentades tenen un preu de 3 € per persona.

Programació de la XXV Setmana de la Música Antiga

Dijous 23 de novembre
20.00 hores. Capella dels Dolors (plaça de Santa Maria s/n)
Conferència Mozart, un autoretrat musical a càrrec de Pere Albert Balcells

Dissabte 25 de novembre
18.00 hores. Des del Museu Arxiu de Santa Maria (carrer de Beata Maria, 3)
Visita guiada La Basílica de Santa Maria: la Capella dels Dolors

20.00 hores. Capella dels Dolors
Presentació del concert a càrrec de Jaap Schröder i el grup Hippocampus

21.00 hores. Capella dels Dolors
Concert La música alemanya a la tardor del barroc a càrrec de Jaap Schröder (violí barroc) i Hippocampus (Kerstin Linder-Dewan, violí barroc; Jordi Comellas, viola de gamba, i Alberto Martínez Molina, clavecí)

Dijous 30 de novembre
20.00 hores. Teatre Monumental (La Riera, 169)
Presentació del concert a càrrec de Jordi Savall

21.00 hores. Teatre Monumental
Concert La viole de gambe au temps de Marin Marais a càrrec de Jordi Savall (viola de gamba) i Xavier Díaz (tiorba i guitarra)

Diumenge 3 de desembre
12.00 hores. Des del Museu de Mataró (El Carreró, 17)
Visita guiada Mataró, una ciutat des de 1702

20.00 hores. Capella dels Dolors
Presentació del concert a càrrec de Francesc Cortés

21.00 hores. Capella del Roser (plaça de Santa Maria s/n)
La cantata del cafè, de J. S. Bach a càrrec de Maria Hinojosa, soprano; Xavier Mendoza, baríton, Xavier Martínez, tenor; els actors Quim Lecina i Llorenç Blasi i el Conjunt barroc del cafè.