La Setmana de Música Antiga de Mataró celebra el seu 25è aniversari amb concertistes reconeguts internacionalment
Un total de tres concerts, quatre conferències i dues visites comentades conformen el programa d'enguany de la Setmana de la Música Antiga de Mataró, organitzada pel Patronat Municipal de Cultural, Unda Maris i Te de Tertúlia. Aquesta edició commemora el seu quart de segle d'existència esdevenint així un dels cicles musicals més veterans de Catalunya i que s'ha anat especialitzant en la interpretació historicista de la música antiga i barroca, amb els seus instruments originals.
Aquest any es repeteixen les presentacions dels concerts que els mateixos intèrprets faran una hora abans de l'inici de cada concert, consolidant-se així aquesta iniciativa que va tenir molt bona rebuda l'any passat. Una novetat d'enguany és que s'inclouran com a part de la programació de la setmana dues visites guiades: una el 25 de novembre, a les 6 de la tarda, a la Capella dels Dolors, i l'altra és un recorregut pels principals punts del Mataró dels segles XVII i XVIII, el dia 3 de desembre a les 12 del migdia.
Tres grans concerts
El primer dels concerts, el dissabte 25 de novembre, el farà el violinista holandès Jaap Schroder i el grup Hippocampus a la Capella dels Dolors; el segon serà el dijous 30 al Teatre Monumental on Jordi Savall oferirà un concert de viola de gamba amb un repertori amb obres de Marais, Bach o Ferrabosco recordant les seves primeres gravacions dels anys setanta, quan va començar a ser reconegut internacionalment. El tercer concert serà el diumenge 3 de desembre a la Capella dels Dolors, on es farà la representació de "La cantata del cafè", de J. S. Bach, una cantata profana sobre el tema de l'addicció al cafè i les baralles que aquest tema comporta a un pare i a la seva filla. La dramatització és de Josep Pujol, els actors seran Quim Lecina i Llorenç Blasi i cantaran Maria Hinojosa, Xavier Mendoza i Xavier Martínez. El Conjunt barroc del cafè posarà la instrumentalització musical.
Francesc Cortés, musicòleg i professor de la Universitat Autònoma de Barcelona, serà l'encarregat de presentar aquest últim concert. La cantata és fruit d'una col·laboració entre el Festival de Música Antiga de Tiana i el de Sant Martí Vell.
La XXV Setmana de Música Antiga de Mataró s'iniciarà, però, amb una conferència del músic, escriptor i traductor Pere Albert Balcells, que sota el títol "Mozart, un autoretrat musical" tractarà el tema de la visió del compositor sobre la seva obra i sobre la música en general, i ho farà a partir de l'anàlisi de la seva voluminosa correspondència.
El preu dels concerts és de 8,50 € cadascun, i les entrades es poden comprar a les oficines de Caixa Catalunya, al Servei Telentrada de Caixa Catalunya, a les oficines del Patronat Municipal de Cultura (carrer de Sant Josep, 9) o al mateix lloc del concert des d'una hora abans. Les conferències són gratuïtes, i les visites comentades tenen un preu de 3 € per persona.
Programació de la XXV Setmana de la Música Antiga
Dijous 23 de novembre
20.00 hores. Capella dels Dolors (plaça de Santa Maria s/n)
Conferència Mozart, un autoretrat musical a càrrec de Pere Albert Balcells
Dissabte 25 de novembre
18.00 hores. Des del Museu Arxiu de Santa Maria (carrer de Beata Maria, 3)
Visita guiada La Basílica de Santa Maria: la Capella dels Dolors
20.00 hores. Capella dels Dolors
Presentació del concert a càrrec de Jaap Schröder i el grup Hippocampus
21.00 hores. Capella dels Dolors
Concert La música alemanya a la tardor del barroc a càrrec de Jaap Schröder (violí barroc) i Hippocampus (Kerstin Linder-Dewan, violí barroc; Jordi Comellas, viola de gamba, i Alberto Martínez Molina, clavecí)
Dijous 30 de novembre
20.00 hores. Teatre Monumental (La Riera, 169)
Presentació del concert a càrrec de Jordi Savall
21.00 hores. Teatre Monumental
Concert La viole de gambe au temps de Marin Marais a càrrec de Jordi Savall (viola de gamba) i Xavier Díaz (tiorba i guitarra)
Diumenge 3 de desembre
12.00 hores. Des del Museu de Mataró (El Carreró, 17)
Visita guiada Mataró, una ciutat des de 1702
20.00 hores. Capella dels Dolors
Presentació del concert a càrrec de Francesc Cortés
21.00 hores. Capella del Roser (plaça de Santa Maria s/n)
La cantata del cafè, de J. S. Bach a càrrec de Maria Hinojosa, soprano; Xavier Mendoza, baríton, Xavier Martínez, tenor; els actors Quim Lecina i Llorenç Blasi i el Conjunt barroc del cafè.