Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

L'Ajuntament aprova el projecte de rehabilitació del Cafè de Mar

Escoltar

L'Ajuntament aprova el projecte de rehabilitació del Cafè de Mar

La Junta de Govern va aprovar ahir inicialment el projecte de rehabilitació del Cafè del Mar. L'edifici situat al front marítim, al número 269 del carrer de Sant Felicià, va ser construït durant el primer quart del segle XX per l'arquitecte Lluís Gallifa i Grenzner. L'obra que promourà l'empresa Promocions Urbanístiques Municipals de Mataró (PUMSA), té un pressupost d'execució de 986.461,68 euros.

La intervenció segueix les directrius del Pla Especial del Patrimoni Arquitectònic de Mataró. El Pla qualifica l'edifici del Cafè de Mar com a Bé Cultural d'Interès Local (BCIL) amb nivell de protecció B/V (façanes i volumetria general), i té la voluntat d'intervenir acuradament en els espais interiors.

Amb les obres de rehabilitació, promogudes per PUMSA, es pretén netejar els espais per aconseguir-ne quatre de diàfans i versàtils; i també es preveu conservar el conjunt de les façanes excepte la de la cara nord, que donades les modificacions abruptes havia perdut el caràcter originari de l'edifici.

Protegir l'aspecte visual i suprimir les barreres arquitectòniques

La major part dels canvis que es portaran a terme es faran per protegir l'aspecte visual de l'edifici i millorar-ne l'accés. En aquest sentit, l'entrada principal a l'edifici serà per l'antic carrer de Santa Rita. Aquest accés inclourà un conjunt de rampa i escala que permetrà crear un espai independent al cafè i que ampliarà les possibilitats d'ús de l'espai.

També es rebaixarà el paviment actual de la planta baixa, que actualment es troba 23 cm per damunt de la cota dels carrers, per tal de reduir el nombre de graons d'accés a l'edifici.

Es mantindrà l'accés del carrer de Sant Felicià, amb front a l'avinguda del Maresme, com a entrada al cafè que estarà ubicat a la planta baixa. Per últim, l'entrada pel carrer de Jaume Balmes, es conservarà com entrada de serveis i sortida d'emergència.

Entre d'altres accions, també destaquen la creació d'unes escales i d'un ascensor, la pavimentació de les diferents sales interiors, el canvi dels tancaments exteriors, el nou estucat de les façanes €una rèplica de l'estucat original€, la substitució del sòcol de fusta que hi ha a l'espai del cafè per un de nou de plaques d'aglomerat de marbre, i la millora de l'estat del sostre.

Apostar per la versatilitat

El projecte es basa en el principi d'optimització de l'espai i està pensat per tal que hi accedeixi un nombre elevat de persones.

L'espai es distribueix en dos plantes, planta baixa i planta primera, ambdues amb espais diàfans i polivalents, i una planta entresòl €de nova creació, que s'ha dissenyat per aprofitar l'alçada de l'edifici -on s'ubicaran uns lavabos. A més la planta baixa s'acondicionarà perquè s'hi pugui instal·lar un cafè, per tal de recuperar l'ús que l'edifici oferia en els seus inicis, i la creació d'un espai destinat a instal·lacions. Cal destacar que en aquesta planta s'utilitzaran encavalcades metàl·liques per tal de garantir l'entrada de llum i ajudar a aconseguir un espai encara més lliure i diàfan.

Recuperar el patrimoni històric de la ciutat

L'antiguitat i l'estat d'abandonament del Cafè de Mar són alguns dels factors que han contribuït al deteriorament de l'edifici. Amb aquesta rehabilitació no només es contribueix a la recuperació del patrimoni cultural de la ciutat, una de les funcions principals de PUMSA, sinó que es contribueix a crear un nou espai social per a la ciutadania.

El termini d'execució previst per executar les obres és de 11 mesos. La previsió és que la rehabilitació es pugui dur a terme a partir del mes de maig.

Per la seva banda, l'empresa municipal ja ha portat a terme la recuperació del sector de Can Xammar, la muralla del segle XVI, la Venus d'Iluro, les façanes de les masies de Can Xalant, el pati del Centre d'acollida, Can Soleret o els arcs de la nau industrial d'Antoni Gaudí.