Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

L'Ajuntament detecta en una finca privada de Mataró una palmera afectada per l'escarabat morrut vermell

Escoltar

L'Ajuntament detecta en una finca privada de Mataró una palmera afectada per l'escarabat morrut vermell

Tècnics de la Secció de Jardineria del Servei de Manteniment de l'Ajuntament de Mataró van detectar el passat 4 de desembre en una finca privada de la ciutat el primer focus d'atac de l'escarabat morrut vermell de les palmeres. La palmera afectada ja ha estat tractada de forma adient amb insecticida i les restes de les fulles han estat incinerades per evitar l'extensió de la plaga. El cas s'ha posat en coneixement del Departament d'Agricultura Ramaderia i Pesca (DARP) de la Generalitat de Catalunya

El morrut vermell de les palmeres (Rhnynchophorus ferrugineus Olivier) és un insecte barrinador originari del sud-est asiàtic i la Polinèsia i ha anat colonitzant altres zones amb climes temperats. En el seu cicle vital passa pels estadis d'ou, larva i pupa, abans d'arribar a l'estadi adult, quan fa de 2 a 5 centímetres i es caracteritza per ser de color vermell i amb un pic allargat. Els adults són els encarregats de colonitzar altres palmeres. A principis de desembre, el nombre de palmeres afectades a Catalunya era de 310.

A la zona mediterrània, aquesta plaga afecta bàsicament al gènere de palmeres Phoenix sp. però en concret la palmera canària (Phoenix canariensis). A Mataró hi ha 966 palmeres de propietat municipal de les quals només un 12% són palmeres canàries. En canvi, aquesta espècie és la predominant pel que fa a les palmeres que es troben en finques privades, per la qual cosa demana als propietaris que controlin l'estat de les mateixes. L'Ajuntament fa un control de la població de palmeres en sòl municipal, però no pot controlar totes d'aquelles que es troben en l'interior de les finques privades, tot i que realitza inspeccions visuals en els exemplars que es poden observar des de la via pública.

Com detectar la plaga

Quan l'insecte fa el seu cicle vital dins la palmera no es pot detectar si no s'utilitzen aparells acústics especialitzats. Tot i això, els símptomes que es poden observar visualment són el marciment de les fulles centrals de l'ull de la palmera, que cauen i es recolzen sobre les fulles de la base. L'ull va quedant progressivament despoblat fins que en qüestió de setmanes esdevé la mort de la palmera.

Recomanacions a seguir

  1. No realitzar cap tipus de poda a les palmeres, només amb l'excepció de neteja de les fulles completament seques. Fer ferides en fulles verdes és un reclam per a l'escarabat.
  2. És molt important fer un seguiment preventiu de l'estat de les palmeres.
  3. S'aconsella fer un tractament fitosanitari mensualment.
  4. Adquirir tot el material vegetal a productors o vivers autoritzats. En el cas d'adquisició de palmeres, cal exigir que vagin acompanyades del seu passaport fiosanitari.
  5. Comprovar que les palmeres adquirides no presenten orificis, fulles menjades o presència de l'insecte.

Actuacions a realitzar si es detecta la plaga

  • En el cas dels particulars, cal confirmar la presència de la plaga mitjançant l'avís a un jardiner o empresa especialitzada.
  • Un cop confirmada la plaga, avisar a l'Ajuntament (telèfon d'informació ciutadana 010). El Servei de Manteniment ho posarà en coneixement del DARP.
  • Tallar totes les fulles i portar-les a cremar.
  • Fer un tractament fitosanitari de la palmera, precintant el tronc amb plàstic per evitar la propagació de la plaga.
  • Tallar i cremar tota la palmera (en el cas de les finques privades, el DARP s'encarrega actualment de tallar-les).