Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

L'Ajuntament i el Parlament signen un conveni per portar a Mataró l'exposició commemorativa del 25è aniversari del restabliment de la cambra catalana

Escoltar

L'Ajuntament i el Parlament signen un conveni per portar a Mataró l'exposició commemorativa del 25è aniversari del restabliment de la cambra catalana

L'alcalde, Joan Antoni Baron, i el president del Parlament de Catalunya, Ernest Benach, han signat aquest matí un conveni de col·laboració per portar a Mataró l'exposició commemorativa del 25è aniversari del restabliment del Parlament. L'acte de signatura ha tingut lloc al despatx del president de la cambra catalana.

El president Benach i l'alcalde del municipi inauguraran l'exposició el proper dimarts 12 de setembre. La mostra es podrà visitar a les sales d'exposicions de Can Palauet i del Museu de Mataró fins al dia 1 d'octubre.

Mataró serà la novena i última ciutat catalana que acollirà aquesta exposició itinerant després de Manresa, Tarragona, Vic, Girona, Sitges, Lleida, Reus, i La Seu d'Urgell. Abans de la seva itinerància, l'exposició es va inaugurar el 10 d'abril de 2005 al Palau del Parlament. La mostra ha estat visitada per més de 40.000 persones.

L'exposició

L'exposició viatjarà a Mataró en una instal·lació en suport visual i audiovisual de 300 m2d'extensió i s'estructurarà en quatre apartats: "Les Corts Catalanes fins al 1714", "El Parlament de la Catalunya republicana (1932-1939)", "De l'exili al restabliment (1939-1980)" i "El Parlament avui: catalanisme, democràcia i participació (1980-2005)".

Les peces de valor patrimonial i els documents més significatius s'han integrat al contingut per mitjà de reproduccions fotogràfiques. Així, s'hi podrà veure la reproducció fotogràfica de documents relatius a les assemblees de pau i treva i a les Corts Catalanes, i també exemplars de les antigues constitucions manuscrites (per exemple, les de Tortosa, del 1430) i de les tres edicions impreses de les constitucions catalanes (la del 1495, la del 1588-1589 i la del 1704), el manuscrit original i l'edició impresa del Decret de Nova Planta (1716) o l'emblemàtica clau de la Ciutadella.

Entre els documents més recents, hi haurà les reproduccions dels originals signats de l'Estatut de Núria (1931), de l'Estatut del 1932, de l'Estatut de Sau (1978), de l'Estatut del 1979 i del Butlletí Oficial del Parlament de Catalunya amb el text del nou Estatut aprovat per la cambra catalana el 30 de setembre de 2005 i una còpia del llapis de memòria amb què aquest text va ser lliurat al Congrés dels Diputats perquè se n'iniciés la tramitació.

L'exposició ha conservat íntegrament les projeccions fílmiques i audiovisuals (en total n'hi ha sis) i els interactius, que ofereixen la possibilitat de conèixer la composició de la cambra i la seva activitat al llarg del període que va del 1980 fins a l'actualitat.