Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

L'Ajuntament i la Diputació signen un conveni per impulsar els serveis de mediació ciutadana

Escoltar

L'Ajuntament i la Diputació signen un conveni per impulsar els serveis de mediació ciutadana

La diputada d'Igualtat i Ciutadania de la Diputació de Barcelona, Imma Moraleda, i l'alcalde de Mataró, Joan Antoni Baron, han signat avui un conveni destinat a impulsar el servei de mediació ciutadana a Mataró.

La mediació ciutadana és un sistema de resolució de conflictes que suposa la negociació dels interessos enfrontats, tractant el conflicte d'una manera positiva, potenciant el diàleg, la cohesió i la integració de les diferents aproximacions culturals. La mediació ofereix als ciutadans i ciutadanes una manera de resoldre els conflictes que sorgeixen de la convivència diària. Conflictes com el soroll, l'ús dels espais públics o la neteja per exemple poden generar malentesos i arribar a dificultar la convivència veïnal. L'objectiu és que a través del diàleg i de forma pacífica es pugui arribar a acords que beneficiïn a les dues parts implicades i així garantir unes millors relacions veïnals.

L'Ajuntament de Mataró va iniciar al desembre de 2002 el servei de mediació com a experiència pilot en el marc del Pla Integral de Rocafonda-El Palau i, al 2005 va estendre el servei a tota la ciutat: en un any va resoldre 59 casos que van implicar unes 250 persones. El servei el realitzaven fins ara 3 mediadors i, gràcies a l'acord amb la Diputació, l'equip s'ampliarà a 8 professionals.

Nou programa de suport als ajuntaments de la Diputació

El nou Programa de suport als ajuntaments per a l'impuls de serveis de mediació ciutadana tindrà una durada de dos anys, i preveu en la primera fase, per aquest any 2006, el suport econòmic i tècnic que reben els 23 ajuntaments per a la selecció, contractació i formació dels equips i, en una segona fase, la posada en marxa dels equips, seguiment i suport a les actuacions.

En un context de diversitat social i cultural en les ciutats i barris, amb noves formes d'ocupar l'espai públic, noves demandes socials i noves expressions culturals, la Diputació de Barcelona, dins de la seva política de diversitat, dóna suport als ajuntaments en la promoció de la convivència i l'aprofundiment del concepte de ciutadania activa.

Econòmicament es tracta d'una dotació de 1.200.000 euros per l'any 2006 que contempla la formació i la posada en marxa de 23 equips amb un total de 59 mediadors dels municipis: Badalona, Canovelles, Cerdanyola del Vallès, Cornellà de Llobregat, Granollers, L'Hospitalet de Llobregat, Manlleu, Martorell, Mataró, Mollet del Vallès, Premià de Mar, Rubí, Sabadell, Sant Adrià, Sant Boi de Llobregat, Sant Cugat del Vallès, Sant Pere de Ribes, Santa Coloma de Gramenet, Terrassa, Vic, Viladecans, Vilafranca del Penedès i Vilanova i la Geltrú.