Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

L'Ajuntament instal·la al parc Central un monument dedicat a l'alpinista Antoni Sors

Escoltar

L'Ajuntament instal·la al parc Central un monument dedicat a l'alpinista Antoni Sors

Un monument al parc Central recorda la figura de l'alpinista Antoni Sors, membre de l'Agrupació Científico-Excursionista de Mataró que, junt amb altres alpinistes, va morir víctima d'una allau al 1987 quan intentava l'ascensió al Lhotse (Nepal). L'escultura, que s'està acabant d'instal·lar aquests dies a la plaça d'Antoni Sors i Ferrer, espai del parc Central situat entre la plaça de Granollers i el carrer dels Pirineus, vol reflectir la gesta aconseguida al 1985 per Antoni Sors que, amb els també alpinistes Òscar Cadiach i Carles Vallès, va formar part de la primera expedició catalana que va coronar el cim de l'Everest.

El monument consisteix en una xapa d'acer corten de 3 centímetres de gruix, amb els cantells una mica arrodonits, que retalla la silueta de l'Everest i que es fixa al parterre de gespa. La xapa fa 1,60 metres al punt de més alçada. Perpendicularment a la xapa i situada a terra hi ha una planxa rectangular d'acer inoxidable amb acabat mat, de 4 milímetres de gruix, gravada amb el nom d'Antoni Sors, l'any que va coronar el cim de l'Everest i un escrit que en to poètic es refereix a l'esport de l'alpinisme.

L'empresa Construccions metàl·liques Cañellas, SL, està realitzant els treballs d'execució i instal·lació del monument, amb un pressupost de 21.560 euros. El projecte és obra de l'arquitecta municipal, Maria Dolors Periel.

Antoni Sors

Antoni Sors i Ferrer, nascut a Sant Vicenç de Montalt el 1950, era membre de l'Agrupació Científico-Excusionista de Mataró. El 1981 fou el cap de la primera expedició catalana que assolí el Broad Peak (8.047 m), al massís del Karakoram.

L'alpinista va participar en la primera expedició catalana que assolí el cim de l'Everest el 1985. Morí víctima d'una allau quan intentava l'ascensió al Lhotse. En el mateix accident van morir també els alpinistes mataronins Sergi Escalera, Francesc Porras i Antoni Quiñones.